Награди

Лео Кадели е "Будител на годината 2021"

Създателят на „Приятели, помагайте“ спечели вота на публиката в Националната кампания на БНР

 

◊ БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2021

Лео Кадели е победителят в Националната кампания „Будител на годината 2021“ на БНР. Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември.

За пръв път в осемгодишната история на кампанията победителят не е български гражданин, но за него са дали гласа си почти половината от всички гласували. Лео Кадели беше един от десетте финалисти в осмото издание на кампанията, избрани от жури сред всички над 130 номинации.

„Аз идвам от една бедна страна. Моите родители ме научиха, че са важни три неща: да не губиш достойнството си, да държиш на думата си, да намериш верни приятели. Благодаря на майка си и баща си за това. Благодаря на всички 80 хиляди приятели и съм щастлив, че отворих сърцата на толкова българи,“ каза Лео Кадели и допълни: „Нямам българско гражданство, нямам български паспорт, но това не ми пречи да обичам тази прекрасна България! Българинът е страхотен човек! Доброто днес е по-различно. Доброто днес трябва да е отговорно и обмислено. То трябва да интегрира. Един добър човек е добър гражданин.“

Наградата „Аз, буки, веди – Знание“ на скулптура Александър Пройнов връчи генералният директор на БНР Милен Митев, който каза: „Кампанията “Будител на годината“ на БНР въздига достойнството на днешните герои, прави по-видими онези, чиято съпричастност, човечност, отдаденост  с години твори добро и без светлината на прожекторите. Днес, когато повече от всякога имаме нужда от съпричастност, подкрепа, увереност, че утрешният ден ще е по-добър и от добри новини, тази кампания е шанс да благодарим на тези невероятни личности и техните каузи!“

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България и помага безвъзмездно на хора в нужда. Лео започва сам, а вече работи с над 80 хиляди доброволци от цяла България в сдружението „Приятели, помагайте!“. Финансово или с работна ръка те са откликнали на над 9 хил. молби за помощ, като проверяват всеки сигнал. Помощта е най-често материална подкрепа като реновиране на жилища или съдействие за намиране на подслон, както и осигуряване на хранителни продукти, лекарства, инвалидни колички и домашни уреди. Лео вече е помогнал на стотици семейства, възрастни или самотни хора в цяла България.

• Специалната награда на Българското национално радио получи учителят Теодосий Теодосиев – Тео. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.

Специалната награда на bTV Media Group получиха Максим и Стефан Иванови за прекосяването на Атлантика с гребна лодка, посветено на кампанията „Да! За живот! за стимулиране на донорството. Наградата връчи Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“.

Специалната награда на bTV Radio получи каузата #ЗаДоброто. Легълца за оздравяване. Наградата връчи Тереза Захариева, водеща на предаването „Важното, казано на глас“.

Специалната награда на „Виваком“ получи образователната платформа Знам.бе.

 Националната кампания „Будител на годината 2021“ се осъществява с финансовата подкрепа на  Застрахователно дружество „Евроинс“ АД, „Виваком“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

* * *

Снимки: Ани Петрова, БНР

1. - Лео Кадели
2. - Максим и Стефан Иванови
3. - Теодосий Теодосиев – Тео

Автор:
БНР
Публикация:
02.11.2021 г. 12:41
Етикети:
наградиБНРНационална кампания„Будител на годината 2021“
Максим и Стефан Иванови
Теодосий Теодосиев – Тео
Лео Кадели
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33620-leo-kadeli-e-buditel-na-godinata-2021