Награди

Окончателният списък с номинираните за Литературни награди „Перото“, 2021 г.

Извънредна, посмъртна награда за Марин Бодаков - за цялостен принос към българския литературен контекст

Окончателният списък с номинираните за Литературни награди „Перото“, 2021 г.

 

◊ НОМИНАЦИИ ЗА ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ "ПЕРОТО" 2021

Клуб „Перото“ и Национален център за книгата, НДК обявяват окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за Литературни награди „Перото” за принос към българския литературен контекст през 2021 г.
 
Церемонията по връчването на седмото поредно издание на наградите ще се състои на 2 ноември от 18:00 часа и ще бъде излъчена онлайн на официалната фейсбук страница на пространството.
 
Журито на награди „Перото” през 2021 г. е в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова – носителка на Награда „Перото” 2020 г. в категория „Проза”, Силвия Чолева, Белослава Димитрова – носителка на Награда „Перото” 2020 г. в категория „Поезия”, и доц. д-р Дарин Тенев.
 
След първоначален преглед на междинната селекция от предложенията в категория, журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2020 г. – 30 юни 2021 г.
 
По традиция на церемонията на 2 ноември ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература.
 
Тази година ще бъде връчена и извънредна, посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел – доц. Марин Бодаков.
 
„За пореден път, уважаемото жури имаше нелека задача да избере книгите, които да бъдат номинирани в отделните категории. Най-трудно беше решението им в категория „Проза“, където конкуренцията беше най-силна. Щастлив съм, че бяха отбелязани толкова добри книги, и от дълбокото отношение и несъмнения литературен вкус на членовете на журито. Да почетем Марин Бодаков, който беше истинско явление и фактор в българския литературен контекст със своята честност, посвещаване, финост и доброжелателност, с готовността си винаги да помогне, и способността си да открива таланта и качествената литература, с мостовете, които изграждаше, и ежедневното си „ходене по буквите“, в името на истинската литература. Той беше голям приятел на Литературен клуб „Перото“ в НДК, и винаги ще бъде част от неговия дух. Тази извънредна награда е жест на преклонение към делото и живота му“, сподели Светлозар Желев ръководителят на сектор „Национален център на книгата”.
 
Категория „Проза“:
· „Прекъсването на Самсара“, Елена Алексиева, Издателска къща „Жанет 45“
· „Вечерна сватба“, Иван Станков, Издателство „Хермес“
· „Телогинариум“, Ясен Григоров, Издателство „Точица“
 
Категория „Поезия“:
· „Аорист“, Виктор Самуилов, Издателска къща „Жанет 45“
· „Писмо в небето“, Владимир Левчев, Издателска къща „Жанет 45“
· „Малкият свят, големият свят“, Надежда Радулова, Издателска къща „Жанет 45“
 
Категория „Детска литература“:
· „Нарисува за децата“, Зорница Христова, Издателство „Точица“
· „Приспивни песни за феи и чудовища“, Сотир Гелев, Издателство „Ентусиаст“
· „Един ден в музея“, Тодор Петев, Зорница Христова, Издателство „Точица“
               
Категория „Дебют“:
· „Чакам в кафенето”, Биляна Генова , Издателство „Колибри“
· „Ела и ме спаси“, Емилия Милчева, Издателска къща „Жанет 45“
· „Отвор“, Румен Павлов, Издателство „Екрие“
 
Категория „Превод от български на чужд език“:
· Виктория Лефтерова за преводите на испански на„Портретът на моя двойник“ (Siruela, 2020), съвместно с Eнрике Гил-Делгадо и „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (Hoja de Lata, 2020), съвместно с Енрике Малдонадо
· Джузепе дел Агата за преводите на италиански на „Времеубежище“ от Георги Господинов (Voland, 2021) и „Избрани стихотворения“ от Владимир Левчев (Bompiani, 2021)
· Рейнал Перес Васкес за превода на испански на „Седмият жест“ от Цветанка Еленкова (Vaso Roto, 2021)
 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2021 г. 16:29
Етикети:
номинацииНДКНационален център за книгата
Литературни награди „Перото” 2021
Клуб „Перото“
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33540-okonchatelniyat-spisak-s-nominiranite-za-literaturni-nagradi-peroto-2021-g