Награди

Фондация "Глобални библиотеки - България" започва събиране на номинации за годишните си награди 2021

Кампанията за изпращане на предложения за наградите ще продължи до 12 ноември 2021 г.

Фондация "Глобални библиотеки - България" започва събиране на номинации за годишните си награди 2021

 

◊ ПОКАНА

Фондация „Глобални библиотеки - България“ започва събиране на номинации за годишните си награди, които ще бъдат връчени през месец ноември 2021 г. в рамките на Годишния национален форум на ФГББ. Наградите са учредени в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите се присъждат всяка година на конкурсен принцип в следните категории:

  • За медии, в две подкатегории: за национална и за регионална медия
  • За спомоществовател
  • За публична институция

Наградата за медии във всяка от двете подкатегории се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията ѝ да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните ѝ по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Кампанията за изпращане на предложения за наградите започва на 12 октомври и ще продължи до 12 ноември 2021 г. Номинациите се извършват съгласно статута на Наградите, като за всяко предложение се попълва формуляр по образец.

Предложенията се подават в електронен вид на имейл адреса на Фондацията foundation@glbulgaria.net.

Статутът на Наградите и формуляра могат да бъдат изтеглени от тук: https://www.glbulgaria.bg/bg/node/36459

Ще бъдат приемани номинации за постижения през годишния период от началото на месец октомври 2020 г. до края на месец септември 2021 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през ноември 2021 г. Наградите ще бъдат връчени на специално събитие през месец ноември по време на Годишния форум Библиотеките днес 2021 г. на ФГББ.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов (приложена е снимка). Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

* * *

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. Днес Фондацията поддържа тази техника и осигурява условията за равен достъп до нея.

Фондация „Глобални библиотеки - България“ е неправителствена организация в обществена полза. В управителните органи на Фондацията влизат представители на Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

 

Автор:
Фондация „Глобални библиотеки - България“
Публикация:
15.10.2021 г. 16:37
Посетено:
835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33533-fondatsiya-globalni-biblioteki-balgariya-zapochva-sabirane-na-nominatsii-za-godishnite-si-nagradi-2021