Награди

В Сливен не бе присъдена Голямата награда за литература и изкуство „Д. Чинтулов” за 2021 година

До това решение се стигна след невъзможността да бъдат изпълнени условията за избор на носител, регламентирани в Наредба за символиката на Община Сливен

Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2021 г. не се присъжда. До това решение се стигна след невъзможността да бъдат изпълнени условията за избор на носител, регламентирани в Наредба за символиката на Община Сливен.

Наградата се присъжда за високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Тази година постъпиха 6 предложения за удостояване с наградата. Художникът Александър Дойчинов беше предложен от Съюза на художниците в България. Съюзът на независимите български писатели предложи писателя Атанас Цонков. Националната художествена академия изпрати своето предложение за проф. д-р Васил Рокоманов – художник-сценограф, преподавател, теоретик. Актьорът Валентин Танев беше предложението на Съюза на артистите в България. Поетът Найден Вълчев беше предложен от Съюза на българските писатели, а поетесата Ники Комедвенска – от  ръководството на Средно училище „Пейо Яворов“ – Сливен.

Началото на наградата е поставено през 1967 г., когато неин носител става писателят Константин Константинов. През годините носители са били Елисавета Багряна, Филип Кутев, Добри Добрев, Дамян Дамянов, Светлин Русев, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Николай Хайтов, Радой Ралин, Станка Пенчева, Антон Дончев, Александър Морфов, Теодосий Спасов, проф. Ивайло Христов и още много имена, оставили ярък отпечатък в съкровищницата на българската култура. Носител на наградата за 2020 г. бе доц. д-р Красимир Добрeв.

 

Автор: Иванка Денева; Източник: Общински пресцентър
04.09.2021 г. 11:16
Посетено: 1230
Етикети: Сливен, не се присъжда, Награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” 2021 г.
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33293-v-sliven-ne-be-prisadena-golyamata-nagrada-za-literatura-i-izkustvo-d-chintulov-za-2021-godina