Награди

Българската фондация „Таратанци” с отличие в най-престижните европейски награди за културно наследство „Европа Ностра”

Лично еврокомисар Мария Габриел връчи наградата

Българската фондация „Таратанци” с отличие в най-престижните европейски награди за културно наследство „Европа Ностра”

 

Българската фондация „Таратанци” с отличие в най-престижните европейски награди за културно наследство „Европа Ностра”

На 01 септември по време на официална церемония в галерия „Оборище 5” в столицата се проведе награждаването на българския лауреат в тазгодишните европейски награди за културно наследство „Европа Ностра” 2021. 

Наградите „Европа Ностра” се връчват от 2002 г. насам по инициатива на Европейската Комисия. Целта им е е да изтъкват и разпространяват най-добрите практики в областта на културното наследство, да насърчават трансграничния обмен на знания и да свързват работещите страни в сферата на културното наследство.

Със своя цялостен принос в опазването на българския фолклор Фондация „Таратанци” и основно с проекта им „Последвай стъпките” успя да впечатли журито в конкурса „Европа Ностра” и гордо затвърди мястото на страната ни в паневропейската мрежа от защитници на културното наследство.

Това, което правим с „Европа Ностра“ дава сили на културно-историческото наследство, на визионерството в цяла Европа. Енергията на хорото, където протягаш ръка към другия трябва да се превърне в мисия.“, каза преди връчването на наградата Мария Габриел.

Тя сподели още: „Тази награда е признание за огромния труд на „Таратанци”, които извеждат каузата за съхраняване на българския фолклор до най-благородната цел – да го предадат на младите хора. Проектът им има пряка връзка с инициативата ни за „Нов европейски Баухаус”, който е с амбиция да се превърне в европейско движение, изтъкващо красотата и хармонията с център културата, образованието, младите хора.”

Връчвайки наградата, Мария Габриел поздрави екипа на „Таратанци”, съставен от четири дами, за иновативната идея и им пожела още много успехи за в бъдеще.

Специални гости на церемонията в София освен еврокомисар Мария Габриел бяха и представители от „Европа Ностра” - Снежка Михайлович (генерален секретар на „Европа Ностра”), Пийт Ясперт (вицепрезидент на „Европа Ностра”), Весна Мариянович (генерален секретар на „Европа Ностра”- Сърбия) и Еуджен Вайда (член на журито на „Европа Ностра”). На събитието присъстваха също представители на Българската стопанска камара и членове на Европейския парламент, както и представители на социално отговорни компании с интерес да подкрепят проекти в сферата на културното наследство.

По време на церемонията изказване за проекта направи и Снежка Михайлович, генерален секретар на „Европа Ностра”. - Малко сме забравили каква е изключителната стойност на музиката, танците, песните, на това нематериално наследство, което е толкова невероятно богато, невероятно разнообразно в Европа. Каква необикновена идея! Който и да казва, че народните танци са нещо, което принадлежи на миналото и на старите хора, вие всъщност демонстрирате, че фолклорът е важен за младите хора и по иновативен начин можете бъде актуален в 21-ви век.

Генерални спонсори на церемонията бяха BOSCH, VMware и програмата „Осинови кошер” на „Истински мед”, към които екипът на Фондацията изказа специална благодарност, споделяйки, че с подкрепата на тези три компании са успели да проведат събитието по заслужения тържествен начин.

За доброто настроение на гостите се погрижиха професионалните танцьори от формация „Български ритми”, както и прекрасните момичета от вокална формация „Авигея”.

За да бъде изживяването още по-приятно, гостите се насладиха на ароматното вино „Черга” - виното на модерния градски човек. За класиците имаше бира „Загорка”, а вкусните сладки и солени хапки бяха дело на майсторите от сладкарници „100 грама сладки”. За да върви събитието по вода, грижата поеха партньорите на „Таратанци” от „Банкя”.

Водещ на церемонията бе Виктор Дремсизов, репортер на Bulgaria ON AIR, а медийни партньори - телевизия Bulgaria ON AIR и Дарик Радио.

* * *

Повече за Фондация „Таратанци”: www.taratanci.com

 

Автор:
Фондация „Таратанци”
Публикация:
03.09.2021 г. 13:56
Посетено:
958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33287-balgarskata-fondatsiya-taratantsi-s-otlichie-v-nay-prestizhnite-evropeyski-nagradi-za-kulturno-nasledstvo-evropa-nostra