Награди

Соня Йончева е Певица на годината в Европа

Соня Йончева бе отличена на престижните награди Опус класик 2021 г. за албума „Rebirth" на английски език

Соня Йончева е Певица на годината в Европа

 

◊ НАГРАДА ЗА СОНЯ ЙОНЧЕВА

Българското сопрано Соня Йончева спечели наградата „Певица на годината" на престижните награди Опус класик 2021 г. за албума „Rebirth" на английски език. „Опус класик" са европейски еквивалент на наградите „Грами". Официалната церемония по раздаването на наградите ще бъде на 10 октомври в „Концерт хаус", Берлин. Тя ще бъде предавана по най-големите телевизионни канали в Европа.

„Много съм щастлива, че печеля тази престижна награда с един албум, който е много близък до сърцето ми." - сподели Соня Йончева.

През есента Соня Йончева ще направи серия от концерти с програмата от албума „Rebirth", в който наред с класическия репертоар, има и две песни - българската „Заблеяло ми агънце" и „Like an Angel passing through my room" („Като ангел минаващ през моята стая") от репертоара на АББА, за която световноизвестното българско сопрано получава благословията на Бени Андершон от шведската група.   

Албумът „Rebirth",  издаден от Сони класикъл е сред най-продаваните албуми в раздел опера за последната година.

Вчера Соня Йончева стана почетен гражданин и на родния си град Пловдив.

Щастлива съм, че получавам признанието на моите съграждани. Благодаря, Пловдив за любовта и подкрепата", каза развълнувана Соня Йончева след тържествената церемония. Председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков връчи на Соня Йончева Почетен знак с лента, символизираща знамето на град Пловдив и удостоверение по образец, поставено в рамка.

Припомняме Ви, че по предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров, Общинският съвет на града гласува Решение №25, взето с протокол №2 от 16.02.2021 г. за удостояване на Соня Йончева  със званието „Почетен гражданин на Пловдив" заради „изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти."

Соня Йончева обеща, че и в бъдеще ще свързва творческите си проекти с родния си град. Соня успя да покаже на децата си Матео и София любими места от Града под тепетата.

 

◊ ОЩЕ

На 31 август в 20 ч. Соня Йончева ще излезе на сцена пред Катедралния храм „Свети Александър Невски" заедно с краля на операта Пласидо Доминго. Поради големия интерес организаторите от SY11 пускат допълнителна възможност за билети, които може да откриете на: https://epaygo.bg/3107431516 . Концертът ще бъде излъчен в целия свят онлайн. Билети за стрийминга на: watch.sy11events.com

„Гала в София" включва програма с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

* * *

От екипа на компания  "SY11 Еvents",  която е организатор на концерта съобщават, че са предприели специални мерки за безопасно и приятно присъствие на музикалното събитие. За комфорта и безопасността на гостите ще се грижи екип от 150 професионалисти и разпоредители. Три пункта за медицинска помощ и две линейки ще бъдат на разположение. Предвидени са 7 пропусквателни пункта за гостите, които ще бъдат отворени от 18:00 ч. и са разположени симетрично от двете страни на ул. „Оборище", както следва:

1) ул. „Оборище" с ул. „Г. С. Раковски" (от страна на ул. „Московска")
2) ул. „Оборище" с ул. „Г. С. Раковски" от страна на бул. „Цар Освободител"
3) ул. „Московска" при входа на църквата „Св. София"
4) ул. „Париж" от страната на  бул. „Цар Освободител"
5) ул. „Московска" с ул. „11-и август"
6) ул. „Шипка" с входа към пл. „Св. Александър Невски"
7) вход за ВИП гости – ул. „Московска" с ул. „11-и август в посока ул. „Париж".

Във връзка с концерта, Столична община, която е партньор в организацията, въвежда промени в движението около катедралния храм „Св. Александър Невски", с които можете да се запознаете тук: https://bit.ly/2URDGiI

 

 

Автор: Елица Пенова
26.08.2021 г. 17:35
Посетено: 1085
Етикети: "Гала в София", Пласидо Доминго, концерт, опера, сопран, Соня Йончева, „Rebirth", Опус класик 2021, награда „Певица на годината"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33263-sonya-yoncheva-e-pevitsa-na-godinata-v-evropa