Награди

Крепостта “Туида” край Сливен с награда за най-добър еко-музей в света

Отличие от конкурса на Международното дружество по еко-туризъм (TIES)

Крепостта “Туида” край Сливен с награда за най-добър еко-музей в света

 

Крепостта “Туида” край Сливен е обявена за най-добър еко-музей в света

Екипът на късноантичната и средновековка крепост „Туида” (директор Мая Иванова) чрез иновативната си програма утвърди в последните години историческото съоръжение и място в привлекателен център за посещение от жителите и гостите на Сливенския регион, както и в средище за изследване на историческото минало на този край и за възпитателно въздействие върху подрастващите. Във всички свои изяви в наши дни твърдината е получавала подкрепата и съдействието на ръководството на община Сливен и лично на кмета Стефан Радев.

Продължава участието на късноантичната и средновековна крепост “Туида” край Сливен и в различни творчески начинания,  форуми и конкурси, сред които е и удостояването с две „първи места” в състоялия се преди дни Международен конкурс за еко-туризъм. ТIES - Международното дружество по еко туризъм, отправи по този повод  поздравления и покана за присъствие на екипа в официалната гала-церемония по награждаването. Голямо е удовлетворението от  присъждането на Сливенската крепост на първите места – сред респектираща конкуренция в категориите: „Най-добър еко-музей“ и „Най-устойчива програма“. Награждаването – част от Международната конференция за еко- и устойчив туризъм, ще бъде проведено на 28 юли 2021 година в гр. Токат – Турция.

Затрогващи са думите на организаторите от „най-мащабната структура за устойчив туризъм в света” в съобщението  на радостния повод - по удостояване на крепостното съоръжение и града под Сините скали: „За нас е чест да ви информираме за добрата новина, че сте спечелили наградата. Кандидатурата ви в категорията „Най-добър еко-музей“ е оценена положително в наградите за еко-туризъм и е избрана за най-добрата в света сред около 1 000 кандидати от близо 100 държави. Ще е чест да бъдем заедно за целите на  „устойчивия туризъм” и да ви връчим наградата“, завършват писмото си от Международното дружество по еко-туризъм.

То е създадено в САЩ през 1990 г., с членове вече в 206 държави, както и представителство в 55 дестинации по света. Класиралите се  в  „топ 3” участници в настоящия конкурс ще имат възможност по време на церемонията да презентират удостоените обекти. Предвидените награди за победителите в надпреварата са в категориите „платинени”, „златни” и „сребърни”.

От късноантична и средновековна крепост „Туида” считат радостното събитие като основание за целенасочено представяне на историческите и природни богатства пред  Европа и света на Сливенския край, обдарен със славно минало, деятелни личности и съзидателно настояще...

*

Повече за крепостта "Туида": http://tuidacastle.sliven.bg/bg/

 

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.07.2021 г. 19:25
Етикети:
Сливенкрепост „Туида”конкурс
еко-туризъм
културно-историческа забележителност
Международно дружество по еко-туризъм (TIES)
Посетено:
1275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33108-krepostta-tuida-kray-sliven-s-nagrada-za-nay-dobar-eko-muzey-v-sveta