Награди

Българска организация с отличие от Европа Ностра 2021

Фондация „Таратанци” е българският победител в Европейските награди за културно наследство

Българска организация с отличие от Европа Ностра 2021

 

◊ ЕВРОПА НОСТРА 2021

Европейската комисия и международната организация Европа Ностра обявиха тазгодишните победители в Европейските награди за културно наследство / Награди Европа Ностра.

Тази година са отличени 24 значими проекти от 18 държави, като един от тях е от България - Фондация „Таратанцив категория „Образование, обучение и повишаване на осведомеността”.

Победителите бяха избрани от независимо жури от цяла Европа, съставено от експерти в областта на наследството.

Обявяването на носителите на наградите за 2021 г. бяха обявени на онлайн събитие на живо, съорганизирано от Мария Габриел - европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж, и Херман Парцингер - изпълнителен президент на Европа Ностра.

„Наградите са посланици на красотата на наследството в Европа, независимо дали това са традициите и ноу-хау, спиращата дъха архитектура или начинът, по който наследството може да обединява общности и поколения”, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

От 2014 г. Фондация „Таратанци” се стреми да представя българския фолклор пред съвременната публика по нови начини - под формата на образователни работилници, изложби и авторски продукти като игри и самоучители за хора̀. Чрез нестандартно представяне на българските народни танци с графични фигури от техните стъпки и образователни преживявания по сюжетите на народни приказки.

Журито приветства иновативния подход на „Таратанци” към нематериалното културно наследство на България с думите: „Изследванията в основата на проекта показаха изненадващи връзки между танците и естествените форми в природата. Проектът показва стойността от превръщането на елементи от нематериалното наследство в социално предприемачество с холистичен подход, при който се създават няколко културни преживявания, започвайки от един културен елемент. Този подход представя холистичността на културната среда - всеки културен продукт носи в себе си следите от по-ранни културни проявления.”

Един от основните проекти на Фондация „Таратанци” - Последвай стъпките към българския фолклор, представя графични фигури от стъпките на 34 народни хора̀ от всичките шест етнографски области в България. Традиционните български кръгли танци се превръщат в универсален графичен език, изобразявайки уникалните форми, които танцьорите правят чрез стъпките, си докато танцуват в кръг. Многоцветните изображения са представени в изложби 17 пъти в България, а също и в Германия и Белгия. По време на изолацията през 2020 г., всички графики са представени виртуално чрез онлайн изложба. До момента изложбите имат повече от 10 000 посетители.

„Този проект се занимава с проблем, присъстващ в образованието по фолклорно танцово изкуство, тъй като обикновено няма достатъчно официално образование за учене на традиционен танц. Проектът разпространява положително послание и разгръща своя обхват извън обичайната публика за фолклорни танци, като доказва, че фолклорът може да бъде популярен сред младите хора, което е необичайно в тази област от изкуството“,
заяви журито на конкурса.

В бъдеще Фондацията има за цел да визуализира кръгови танци от различни места в Европа и извън нея. Танцуването в кръг е основна част от нематериалното културно наследство на много страни. То укрепва общностите и ги сплотява. Фондация „Таратанци” повдига въпроса за този междукултурен аспект на фолклора, за да стимулира взаимно разбирателство и да засили толерантността към междукултурните различия.

Включете се и решете кой от 24 проекта ще спечели тазгодишната Награда на публиката, хора от цял свят могат да разгледат победителите и да гласуват онлайн. Призоваваме ви да гласувате за българския проект „Последвай стъпките на българския фолклор” на Фондация „Таратанци”.

За повече информация: www.taratanci.com

Автор:
Емануила Живкова
Публикация:
16.06.2021 г. 09:30
Посетено:
771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32943-balgarska-organizatsiya-s-otlichie-ot-evropa-nostra-2021