Награди

Иван Раденков и Сотир Гелев са тазгодишните носители на Националната награда „Константин Константинов"

Отличията бяха връчени в Сливен по време на Националния фестивал на детската книга

Иван Раденков и Сотир Гелев са тазгодишните носители на Националната награда „Константин Константинов"

 

Иван Раденков и Сотир Гелев са тазгодишните носители на Националната награда „Константин Константинов"

Три отличия получи издателство „Ентусиаст" по време на връчването на Националната награда „Константин Константинов". На Националния фестивал на детската книга, който се проведе за 23-ти път в Сливен от 9 до 11 юни, писателят Иван Раденков беше отличен в категория „Автор" за „Велосипедисти край езерото Папийон" и получи наградата на детското жури. Илюстрациите на Сотир Гелев към изданието „Приспивни песни за феи и чудовища" пък му донесоха приза за най-добър художник.

„Пишейки за деца, се пренасям в техния свят и оставам вечно млад. Децата имат невероятна фантазия и любопитство към света – нещо, за което ние само можем да мечтаем", сподели Иван Раденков от сцената. Той е първият писател в историята на Фестивала, който в една и съща година получава наградата и на официалното, и на детското жури.

„Велосипедисти край езерото Папийон" е роман, написан за всички малчугани, които обичат щурите игри на открито, изобретенията и разрешаването на загадки, поръсени с щипка научно вълшебство. Книгата доказва, че в най-опасните мигове ставаме приятели завинаги, а пътят към победата е не по-малко важен от самата победа. Особено ако е весел и главозамайващ.

В „Приспивни песни за феи и чудовища" Сотир Гелев, един от най-нетрадиционните и ярки български творци, който с вълнение и благодарност прие своята награда, пише и едновременно с това илюстрира истории в рими, предназначени само за безстрашни деца и родители. Книгата провокира детското въображение и превръща времето преди сън в чудато приключение.

Националният фестивал на детската книга в Сливен се провежда ежегодно от 1999 г., организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни". В програмата на фестивала се включват представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, базари на книги, творчески конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др.

 

Автор:
„Ентусиаст“
Публикация:
14.06.2021 г. 13:04
Посетено:
927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32928-ivan-radenkov-i-sotir-gelev-sa-tazgodishnite-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov