Награди

Сдружение „Български музеи“ връчва годишните Национални награди „Наследство“

На 10 юни от 16.30 часа в Националния военноисторически музей

◊ СЪБИТИЕТО

На 10 юни (четвъртък) от 16.30 часа в Националния военноисторически музей Сдружение „Български музеи“ ще връчи наградите „Наследство“ за 2020 г. Това са първите институционално установени награди, които отличават музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната и се връчват за пета поредна година.

Наградите се дават в три категории – Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики.

Номинираните в категория „Музей на годината“ са Националният военноисторически музей и Градската художествена галерия – Пловдив.

В категория „Образователни инициативи“ са номинирани Археологически музей „Велики Преслав“, Исторически музей – Карлово, и Регионален исторически музей – Кюстендил.

В категорията „Събития и работа с публики“ за приза се състезават Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Исторически музей – Разлог, Музей „Борис Христов“ – София, Национален музей на образованието – Габрово и Национална галерия – София.

Победителите се определят от жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей – БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ – Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей).

         

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
09.06.2021 г. 11:42
Етикети:
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32896-sdruzhenie-balgarski-muzei-vrachva-godishnite-natsionalni-nagradi-nasledstvo