Награди

Тенор и бас от школата на Райна Кабаиванска делят първа награда на конкурса "Гена Димитрова"

Рейналдо Дроз от Венецуела и Страхиня Джокич от Сърбия са победители в престижния конкурс за млади оперни певци

Тенор и бас от школата на Райна Кабаиванска делят първа награда на конкурса "Гена Димитрова"

Снимки: Крум Стоев

 

Рейналдо Дроз от Венецуела и Страхиня Джокич от Сърбия, възпитаници на Райна Кабаиванска от майсторските ѝ класове в Нов български университет, поделиха първото място на престижния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“. Именито жури с председател маестро Найден Тодоров и членове Дарина Такова, Калуди Калудов, Нико Исаков и Адриан Холендер присъди наградите, включващи парична премия и участие на сцената на Софийската филхармония.

Тенорът Рейналдо Дроз завършва музикалната академия в Каракас. От 2017 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските ѝ класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Изявява се на сцените на Филхармоничния театър на Верона, оперния театър „Лучано Павароти“ в Модена, зала „България“ и др.  По покана на акад. Пламен Карталов през м. март дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Ернесто от „Дон Паскуале“ от Доницети.

Басът Страхиня Джокич завършва консерваторията в Белград. От 2016 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските ѝ класове в Нов български университет, Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена и Академия „Киджана“ в Сиена. Изявява се в оперните театри в Модена, Нови сад, Белград, Софийската опера, фестивала Вале д‘ итрия и др.

Двамата млади певци са стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ и „Фантастико“.


Предстоящият XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, ще се проведе от 6 до 26 септември в Софийската опера и балет. За информация и попълване на апликационна форма: https://bit.ly/2SrQhqZ

Автор:
НБУ
Публикация:
25.05.2021 г. 12:40
Етикети:
Посетено:
576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32793-tenor-i-bas-ot-shkolata-na-rayna-kabaivanska-delyat-parva-nagrada-na-konkursa-gena-dimitrova