Награди

Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

Виктор Иванов бе категоричният избор на публиката и грабна Наградата за Кино 355

Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2021

Победителите Лора Маркова и Виктор Иванов

 

◊ НАГРАДИ ЗА ИЗКУСТВО "СТОЯН КАМБАРЕВ" 2021

Изумителната 17-годишна цигуларка Лора Маркова е големият победител от 12-ата Официална Церемония по връчването на култовите вече награди на Фондация „Стоян Камбарев“. Най-младият концертмайстор в България спечели Наградата за Полет в Изкуството, като прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричен приз от 3000 лв. ѝ бяха връчени от семейството, което свърза съдбите си благодарение на Фондацията - Почетния ѝ член Президента Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга му Деси Банова.

„Това е абсолютно нереално“, сподели развълнуваната до сълзи Лора. В началото на вечерта тя получи номинацията си от един от най-големите български меценати - Почетния член на Фондацията Нели Беширова (собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Риск Инженеринг), която ѝ пожела да напълни душата си с любов и да продължава да сбъдва музикалните си мечти. Маестро Йордан Камджалов я покани за пореден съвместен проект и откровено сподели: „Това, което прави Лора е феноменално и богатство. Другите трябва да гледат и да се учат на изумителната й техника, постоянство, широкоскроеност. Тя тепърва ще разнася славата на България“. От Лондон долетя и нова изненада за Лора, като носителят на Наградата „Стоян Камбарев“ 2018 – пианистът Светослав Тодоров обяви, че чрез STAR Platform ѝ подарява курс със световноизвестни цигулари за кандидатстването ѝ в най-елитните музикални консерватории в САЩ и Англия. Виртуозната цигуларка също така получи покана от проф. Пламен Джуров за съвместен концерт с елитния Камерен оркестър "Софийски солисти". Лора става и годишен стипендиант на Фондация „Стоян Камбарев“ до завършване на висшето си образование, както получава покана да свири и на следващия Благотворителен бал в Лондон под патронажа на НВ Княз Кирил, съчетана с творческо посещение в Кралската Музикална Академия.

Младият кинорежисьор Виктор Иванов стана категоричният избор на публиката и третият носител на другия голям приз на Фондацията - Наградата за Кино 355. Неговата 5-минутна черна комедия „Да умреш 10 пъти“ му донесе красива статуетка и 10 000 лв. за следващата му лента, след като спечели вота на публиката със 125 гласа. Гостите на церемонията гласуваха след като изгледаха премиерно филмите на тримата финалисти, а членът на Фондацията и международното жури, операторът и продуцент Иван Тонев заедно с Деси Тенекеджиева обявиха резултата и му дадоха така мечтаната награда.

Филмите на другите двама финалисти в кино конкурса също спечелиха верни фенове като „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ на Елена Чергиланова и филмът на Росица Траянова „10 яйца” получиха по малко над 50 гласа. Талантът и различната гледна точка на Виктор Иванов обаче впечатлиха хитовия режисьор на UNIVERSAL и член на международното жури Дон Майкъл Пол, който с видео от Холивуд го изненада със специална награда, а именно да стане негов стажант по време на следващия му холивудски филм, който ще снима в България. И тримата финалисти бяха поканени от известния режисьор за онлайн срещи и консултации относно бъдещите им филмови проекти. „Благодаря за шанса да бъда част от цялото това изживяване Награда за Кино 355“, каза Вълко и покани на сцената своя екип, както и двамата актьори от „Да умреш 10 пъти“.

Още специални награди заслужиха и тримата млади кинотворци. Всеки един получи плакет от Почетния член на Фондацията Левон Хампарцумян - Председател на Българския Форум на Бизнес лидерите. Продуцентът и член на международното жури на Награда за Кино 355 Валерия Стойкова от Мачпойнт ги изненада, че заедно с BUFO им осигуряват снимачен декор, който ще могат да използват за следващите си проекти. Създателят на Кино-литературния фестивал „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн се погрижи да черпят опит и впечатления с достъп до фестивала. Виктор, Елена и Росица също така получиха годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми Gledam.bg, както и парична премия от по 500 лв. от семейството на първия тамплиер в България Асен Янев, който напусна този свят преди 3 години, но съпругата му г-жа Весела Янева в негова памет избра да ги подкрепи.

Много награди и изненади имаше и за осемте герои на вечерта - тримата кинаджии и петимата номинирани за Наградата за Полет в Изкуството - ювелирни бижута с черни диаманти от SSG, тридневни творчески почивки на топ дестинации от Prime Development, подаръци от Технополис, селекция с книги от издателствата Колибри и Мусагена, списания EVA и Grazia, специална дентална грижа от клиника ALLDENTAL, вина от изба Катаржина, шоколадови изкушения МЕRCI, ядки Rois и др.

Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева и нейният екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера.

Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

Фотографът Богдан „CHILLDAYS“ Плъков, снимал световни топмодели като Наоми Кембъл, Кая Гербер, Джиджи и Бела Хадид, заслужи няколко специални приза. Семейство Гергана и Пламен Ташкови от MARS Armor му съобщиха, че ще финансират възможността да реализира като фотограф и криейтив директор арт проекта „Огледала“ – 13 огледални образа на избрани български творци от различни поколения, който ще бъде представен във водеща Софийска галерия, а след това и в чужбина. Плакетът му беше връчен от носителя на Наградата за Полет в Изкуството миналата година, блогър и кино режисьор Крис Захариев и главния редактор на Grazia Силвия Канин, която го покани да снима  корица на известното списание. Фондация „Стоян Камбарев“ ще откупи фотография на Богдан за традиционния си Благотворителния бал в Лондон, на който той също ще бъде поканен. Часове след като се върна в родината от Милано заради Церемонията, „CHILLDAYS“  бе много емоционален и впечатлен от всички таланти, като направи обръщение към всички занимаващи се с изкуство да подкрепят младите творци – фотографи, режисьори, артисти и изброи дълъг списък с техните имена. „Благодаря на Фондацията, че дава сцена и признание на младите артисти! Когато сме заедно, тогава нещата се получават и пожелавам на младите да се подкрепяме“, допълни той.

Визуалният артист Вълко Чобанов сподели, че е приятно изненадан от наградите, с които бе затрупан и го чака много работа. Членът на УС на Фондация „Стоян Камбарев“ адв. Анна Попова го удостои с лична парична премия от кантората й, за да мечтае, лети и да сбъдва мечтите си. Тя анонсира, че Фондацията ще откупи негова картина за третия си Благотворителен Бал в Лондон, за която ще надават колекционери и ценители от цял свят. Вълко получи и покана за участие в мащабна изложба на всички художници, лауреати на Фондацията. Известният меценат и колекционер Николай Неделчев пък ще финансира следващия арт проект на Вълко Чобанов. Почетният член на Фондацията Надежда Нейнски пък го сюрпризира с покана да реализира самостоятелна изложба в една от най-престижните турски галерии, собственост на известен турски галерист и меценат. Емил Кайкамджозов (изпълнителен директор на един от генералните партньори на Фондацията Бон Марин Холдинг – лидер в морския транспорт и логистиката в България) похвали Вълко, че обръща внимание на опазването на околната среда и определи неговото изкуство не като ексцентрично, а като реалистично с ясно послание. „Да бъдем по-мили към природата“ от своя страна призова самият визуален и пъстър артист.

Вълко Чобанов и Богдан „CHILLDAYS“ Плъков  станаха носители и на Специалната награда на официалната банка на церемонията УниКредит БУЛБАНК, а именно реализацията на самостоятелна изложба и двуезичен каталог към  нея. Председателят на УС и главен изпълнителен директор на банката г-жа Теодора Петкова се включи с емоционално видеообръщение, в което сподели, че призът да се печели и от двама артисти е прецедент, но той се дължи както на 10-годишния юбилей от партньорството между Фондацията и банката, така и на невъзможността на екипа да избере само един от двамата невероятно талантливи визуални артиста.

Многоликият актьор Александър Тонев впечатли един от най-известните кастинг директори в Англия Марк Самърс, който се включи от Лондон, за да го покани да участва в поредица от кастинги, които прави за големи международни продукции. „Благодаря на Фондация „Стоян Камбарев“ за грижата младите да се развиват и покажат пред света“, сподели актьорът. Александър бе изненадан и с примамливото предложението да изиграе главните роли в цели 3 филма и един спектакъл! Звездната кино двойка Яна Титова и Алекс Алексиев му връчиха плакета с пожелание за смелост и полет като разкриха, че Деси Тенекеджиева с компанията си NOVA Film става копродуцент на новия филм „13 август“ и ще покрие сериозен хонорар на даровития млад актьор, който ще участва в него с водеща роля. Другите два филма, в които Сашо ще снима са на младите кинорежисьори Стефани Райчева (мениджър проекти на Фондацията) и Йордан Михайловски - носител на първата Награда за Кино 355. Актрисата и лично откритие на Стоян Камбарев Тони Петрова пък му отправи покана за роля в специален театрален проект с участието на актьори, студенти от НБУ и бежанци.

Съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова се просълзи след като бе засипана с признание на работата си. Плакетът си тя получи от  програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов, а зам. кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов я награди с възможността за реализация на танцов арт-проект, който Общината ще финансира изцяло. Обичаните Катя и Здравко от Дует Ритон я изненадаха и поканиха с онлайн включване за съвместна работа по техен видеоклип или концерт. „Яница, вие сте оригинална, чувствителна и смела, имате креативен талант и за нас ще бъде удоволствие на работим заедно, ще бъде интересна колаборация“, каза Катя. След това пък самата Яница благодари на всички, които я подкрепят и сподели „Не мога да спра да се усмихвам откакто разбрах, че съм номинирана за Наградата за  Полет в Изкуството“. След това направи и своя подарък за публиката - авторска танцова миниатюра „Полет“ със свои студенти от НБУ.

 

Десетки звезди уважиха 12-тата Официална церемония на Фондация „Стоян Камбарев“. Съобразявайки се с наредбите и ограниченията бяха поканени ограничен брой гости, въпреки че капацитетът на прекрасната зала на Joy Station позволява 1500 присъстващи, като бяха спазвани и противоепидемичните мерки.

Официалното откриване бе от Почетния Председател на Фондацията Петър Стоянов - Президент на Република България (1997-2002) придружен от съпругата си Антонина Стоянова.

Часове преди рождения си ден магнетичният Орлин Павлов се качи на сцената заедно с китариста Мирослав Иванов за акустично изпълнение на хита „Секунда“.

Прекрасната Дивна бе неотразима и изпълни най-емоционалната песен, която някога е писала – „Напред“, с която обявява и своята фондация „Пътят е само напред” занимаваща се с информирането на младите и подрастващите за психичното здраве и неговата значимост в живота ни.

Самата Лора Маркова предизвика много емоции у гостите със своето виртуозно музициране на сцената на „Унгарски Танц №5“ в акомпанимент на рояла от още един млад талант – София Чернишкова.

А 12-годишното варненско очарование София Иванова, която бе финалист в „Гласът на България“ не само изуми с гласа си, но бе и ко-водещ на Ники Кънчев, като се справи наистина блестящо и много допринесе за усмивките на лицата на публиката.

Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България. Дарителят на Фондацията г-жа Петя Нановска от Pro Plants в компанията на световния цирков артист Енчо Керязов, Атанас Динев и семейството му, бизнес дамите Мирела Ненчова със съпруга си и Цвете Борисова, д-р Антония Първанова, финансистът Владо Каролев, звездата Иво Димчев, актьорите Мартина Апостолова, Китодар Тодоров, Силвия Станоева, Мегз и много други бяха част от тази специална вечер, изпълнена с много талант, кино, музика и красота!

„12 години отлетяха като миг. И да, те са прашинка на фона на вечността, но за нас са много, още повече ако правиш нещо и за другите… Ако не живееш само и единствено за себе си. Млади приятели, ценете времето, използвайте всяка секунда и я превръщайте в изкуство. Ние живеем за абсолютната извънредност. За този миг. За него си струва. Само тогава има смисъл“, сподели на финала актрисата, продуцент и председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева.

* * *

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с генералната подкрепата на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА, Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, UFO Film and Television Studio, ARS Digital Studio, VIP Security, Red Devil, Pernod Ricard Bulgaria, изворна вода Балдаран.

Официален дизайнер е Анелия Петкова / Bridal Fashion.
Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

 *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube: https://www.youtube.com/

Instagram: https://www.instagram.com/

FB: https://www.facebook.com/

 

Автор:
Фондация „Стоян Камбарев"
Публикация:
26.04.2021 г. 14:03
Посетено:
983
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32645-virtuoznata-17-godishna-lora-markova-e-nositel-na-nagradata-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev-2021