Награди

Конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов”

Срокът за подаване на заявки е до 25 май 2021 г. включително

Конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов”

 

◊ КОНКУРС ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ”

Министерството на културата и Община Пловдив обявяват началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура.

Срокът за подаване на заявки е до 25 май 2021 г. включително. Могат да участват физически и юридически лица, като се кандидатства само с първи издания и нови преводи.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година, в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Тази година се очаква церемонията по връчване на наградите да се проведе на 14 юни.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Министърът на културата връчва една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура.

Жури определя и осем награди в следните категории: българско издателство; автор на българска художествена литература; преводач на художествена литература; автор в областта на хуманитаристиката; автор на издание за деца; художник или дизайн и оформление на книга; представяне на българската книга - медия/ организация/ литературен сайт, книгоразпространение, електронно издаване и нови технологии и библиотечно дело – библиотека, библиотекар.

 Отличието представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга.

Формуляр за участие и Статут на наградата можете да видите ТУК.

*

 Допълнителна информация може да се получи от Отдел „Регионални дейности” на Министерството на културата - София 1056, бул. „Ал. Стамболийски” 17, тел.: 02/ 94 00 844, 94 00 827.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.04.2021 г. 13:21
Етикети:
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32639-konkurs-za-natsionalnata-nagrada-hristo-g-danov