Награди

Награди "Златна маска" 2021 на ДТ "Стоян Бъчваров"

За 100-годишния си юбилей Варненският театър раздаде 11 награди "Златна маска"

Награди "Златна маска" 2021 на ДТ "Стоян Бъчваров"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха оповестени на тържествена церемония на 13 април 2021 г. преди премиерния спектакъл „100!“ на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова и сценографа Елица Георгиева, посветен на 100-годишния юбилей на Варненския театър.

 

◊ "ЗЛАТНА МАСКА"

Наградата представлява малко бижу във формата на усмихната театрална маска, изработено от 14-каратово злато. Маските като символ на театралното изкуство се появяват още в античността, като по традиция те са две – едната комическа, другата трагическа. Античните емотикони, както бихме ги нарекли днес, предопределят усмихнатата маска като мъжка, а тъжната като женска. Следващите епохи пренебрегват това несправедливо „разпределение“ на ролите, но знакът на двете, свързани завинаги лица, остава емблематичен за смисъла на живота, оттам и за театъра, като негово отражение.

На церемонията по награждаването проф. Пламен Марков, декан на факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, предложи с присъщото си чувство за хумор допълнително тълкуване на варненската „Златна маска“. Тя е златна, за да напомни, че най-старото злато в света е варненското. А ако направим асоциации със „Златната маска на Агамемнон“, то името на отличения завинаги ще остане в историята, както се е случило с царя на Микена и неговата златна маска.

 

◊ НАГРАДЕНИТЕ

Пламен Марков бе удостоен с награда „Златна маска“ в юбилейния сезон на Варненския театър за изключителното си режисьорско присъствие в историята на театъра, оригиналната театрална естетика и проникновените прочити в постановките: “Ричард III” от Шекспир, “Вуйчо Ваньо“ от Чехов, „Ревизор“ от Гогол, „Измяна" от Пинтър, „Сганарел. Два фарса" от Молиер, „Ретро“ от Галин, „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол, „Отело“ от Шекспир и други. За полифоничния стил и високата мярка за изкуство, които отстоява в подбора и продукцията на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като негов главен режисьор и за верността си към Варненския театър.

Театроведът Никола Вандов получи „Златна маска“ за високия професионализъм в издирването и обработването на огромна по обем информация при съставянето на летописа, съхранил в 888 страници и 1120 спектакъла 100-годишната история на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Освен него, за принос във възкресяване на паметта за театралното минало на Варна, със „Златна маска“ бе отличена и изкустоведката Пламена Рачева. Нейните изследователски открития, кураторска прецизност и проникновен анализ превърнаха изложбата „Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна“ в едно от знаковите събития в честването на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Признание получи и предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“, БНР, с отговорен редактор Дарина Маринова. „Златна маска“ откроява високия професионализъм в подготовката и реализацията на седмичната рубрика, посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и оригиналния радиопортрет на Варненския театър, обрисуван с проникновените интервюта на водещата Рада Стойкова, в които актьори от различни поколения успоредяват размишленията си за живеенето в театъра, за смисъла и мисията на театъра. Наградата на „АРТЕФИР“ получи Наталия Чешмеджиева, директор на БНР – Радио Варна.

С почит към ветераните на Варненския театър и фокус върху най-стойностните им роли, с награда „Златна маска“ за цялостно творчество бяха удостоени актьорите Петя Петкова, Нели Вълканова, Пламен Георгиев, Стефка Симеонова, както и звукооформителят Пламен Воденичаров. Наградата на 88-годишния актьор Сава Георгиев, който, за съжаление, не можа да присъства на церемонията, ще му бъде връчена допълнително.

Последната „Златна маска“ 2021 бе предназначена за Мария Александрова, експерт маркетинг и реклама, за безупречно провеждане през последните 22 години на маркетингови и рекламни кампании, утвърдили имиджа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ като един от водещите театри в България. Рожденият ден на Мария, съвпаднал с отбелязването на 100-годишния юбилей на театъра, придаде допълнителен привкус на събитието.

Наградите „Златна маска“ 2021 на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бяха връчени от Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, с асистент Виолета Тончева, пиар на институцията.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.04.2021 г. 12:37
Етикети:
наградиНикола ВандовВарнаПламен МарковюбилейДраматичен театър „Стоян Бъчваров“
„Златна маска“ 2021
Пламена Рачева
„Артефир“
Мария Александрова
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32596-nagradi-zlatna-maska-2021-na-dt-stoyan-bachvarov