Награди

Петър Марчев е новият лауреат на Наградата "Чудомир"

За разказа “Животът е прекрасен”, публикуван през октомври 2020 г. във в. “Стършел”

Петър Марчев е новият лауреат на Наградата "Чудомир"

 

◊ НАГРАДА "ЧУДОМИР" 2020

Казанлъшкият журналист, белетрист и въобщественик Петър Марчев стана 52-ят лауреат на Литературната награда „Чудомир“, която се присъжда за кратък хумористичен разказ, публикуван на страниците на в-к „Стършел“ през изминалата 2020 година.

Жури под председателството на Деян Енев присъди наградата “Чудомир” за разказа “Животът е прекрасен”, публикуван в бр. 43/23 октомври 2020 г. на в. “Стършел”.

По този начин добронамереното жури на конкурса върна официално Казанлък на националната литературна карта, макар и Градът на розите да изобилства с ярки и доказани писателски дарования.

Петър Марчев е автор на над 10 книги с белетристика, поезия и публицистика, отличавани с наши и международни награди. В превъплъщението си на вестникар, той печели Голямата награда за разследваща журналистика „Джеймс Баучър 2010“ на Ирландското посолство. Специализирал е кинорежисура в НАТФИЗ при проф. Светослав Овчаров. Автор е на 6 късометражни филмови проекта, работи по първия си пълнометражен игрален филм „Апокалипсис до поискване“.

Тъй като спечелването на наградата „Чудомир“ се брои за своеобразно майсторско свидетелство в областта на веселото писане, Марчев си позволява да изнесе една свръх-кратка лекция по творческо писане за начинаещите хумористи.

„Не се водете по маниера на Чудомир да осмивате съседи, съселяни и съграждани. – казва той. - Запомнете – никой не обича да му се присмиват! Именно поради тази причина нито в родната му Турия, нито в Казанлък има чудомиров паметник. Ами кой да му го издигне, като там все още живеят потомците на Лъжлив Съби, на Дечо Пора, на кака Сийка, на Нено Сенегалеца и на Тана Папучкина, които още не могат да простят на подбивчията!“

Затова е удачно младите хумористи да използват Аз-формата на повествование: Аз съм мързелив, Аз обичам лесните пари и властта, Аз станах член на партията и така се уредих с две къщи за гости… Така вашите читатели не само няма да се припознаят във вашите герои, но и ще ви насърчат да продължавате да пишете все така забавно /и безобидно/, ще ви ръкопляскат даже и в един слънчев ден дори могат да ви съобщят по телефона новината, че сте избран за лауреат на популярен конкурс за хумористични разкази! Но, въпреки това, паметник не очаквайте…

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.04.2021 г. 20:09
Етикети:
Посетено:
1422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32527-petar-marchev-e-noviyat-laureat-na-nagradata-chudomir