Награди

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

Бъдещите Бунюел и София Копола ще снимат 5-минутен филм само за 5 дни в борба за елитния приз и 10 000 лв

Звездното световно жури обяви тримата финалисти за Награда за Кино 355

 

◊ НАГРАДА ЗА КИНО 355

13-членното звездно международно жури избра тримата финалисти в тазгодишния конкурс на Фондация „Стоян Камбарев“ за млади филммейкъри НАГРАДА ЗА КИНО 355.

Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца” продължават във финалния етап на надпреварата. От получените кандидатури десет млади режисьори привлякоха най-много вниманието, но селектираните финалисти с техните синопсиси и идеи за реализацията им, се отличиха с висока мотивация и страст за кино при избора на журито с Председател легендарния Освалдо де Сантис (33 години президент на Twenty Century Fox- Italy), Почетен председател големият ни кинорежисьор проф. Георги Дюлгеров и членове от Холивуд, Англия, Италия и България - все забележителни продуценти, сценаристи и режисьори.

За трета поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно – НАГРАДА ЗА КИНО 355. Те имаха 45 дни, в които да подадат кандидатурите си в специална форма на сайта на Фондацията - kambarev.com. И сега 3-мата избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Условие бе в заглавието на проекта да присъства числото „10“, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

 

◊ ФИНАЛИСТИТЕ

Ето и повече за избраните финалисти за 2021 година, като общото между тях освен дарбата, смелостта и нетрадиционния подход е, че и тримата са учили и специализирали кино в чужбина, но сега са се върнали в България и снимат усилено новите си филми тук:

• Виктор Иванов

Проект за филм – „Да умреш 10 пъти”

Виктор е на 29 години, роден в Кюстендил. Израствайки с Аниме, в последствие се влюбва в киното и особено във френската нова вълна, която изгражда стила му до огромна степен. Завършва кино и телевизия в НБУ, след което специализира в Италия в кино кампуса  “Cinemadamare”. Продължава да снима във Франция, Хърватия, Италия, Сърбия. Има реализарини дузина късометражни филми, сред които „Neno Who Killed His Father“, „Seconda Categoria”, „Vuja De“ и „Locus Amoenus“, който получава награда Рrivet screening на Biennale Di Venezia 75 и наградата на регион Umbria. Режисирал е много музикални видеа, а в момента работи над дебютния си пълнометражен филм.

• Росица Траянова

Проект за филм – „10 яйца”

Росица е на 27 години, родена в Балчик. През 2019-та завършва кинорежисура в Париж. Режисирала е четири късометражни филма, сред които „Наречи ме както искаш“ на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала „Canada Shorts” и „Цветята на Алжиреца“, който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на „Moscow Shorts“. Последният ѝ филм „Пардон“ печели „Златна Лисица“ за най-добър филм на Calcutta International Film Festival, а първият - „Обичам те, татко“ е селекциониран на повече от 30 международни фестивала, включително „Short Film Corner“ в Кан. Росица е работила в редакцията на „Канал Плюс“ в Париж. От скоро живее в София. Освен кино, обича да пише поезия под псевдоним Роуз Траян. През 2012 г. излезе дебютният ѝ роман „Химера за живот“.

• Елена Чергиланова

Проект за филм – „Как да изгубиш 10 кг за един ден“

Елена е само на 22 години. След като завършва Американския колеж в София, заминава за Англия, за да учи „Кино“ в University of Reading, но през 2017-та се премества в Берлин, където продължава филмовото си приключение с интензивен курс по „Експериментално кино“ в Met Film School. Следва „Графичен дизайн“ в Berliner Technische Kunsthochschule. По време на обучението си там създава краткия експериментален филм „Toccata“, който ще разпространява под формата на видеоинсталация в галерии. През миналата година снима „The Main Course“ в една изоставена фабрика и бивша военна база, с който критикува месодобивната индустрия и специсизма. Елена е силно повлияна от сюрреализма и смело експериментира с визуализацията на филмите си.

Кратък филм за тримата финалисти вижте тук: https://youtu.be/Lcq4IQa91wk

 

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 12-тата Церемония за връчване на годишните награди за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“, която ще се състои на 22 април 2021 г. в JOY Station. Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят третия носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасната авторска статуетка на Деница Боева и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори - Nova Film, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio.

 

Фондация „Стоян Камбарев“ с гордост информира още, че вече са готови и скоро предстоят премиерите на двата изключително любопитни филма на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите 2 години. Те са осъществени благодарение на Фондацията и продуцирани от Деси Тенекеджиева, а именно: „Отвъд Бетона“ на Йордан Михайловски и „Мечтата на Наташа“ на Ваня Бойчева. С удоволствие подкрепихме и новите късометражни филми не само на победителите, но и на талантливите финалисти на кино конкурса ни - Евгения Танева и проекта ѝ „Сашето и неговата камера“, както Стефани Райчева и филма ѝ „Баба“.

Така Фондация „Стоян Камбарев“ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 всяка година ще се появяват редица нови и вълнуващи български филми, които смело поемат към световните кинофестивали.    

Още за подробности за наградата, може да намерите тук:   http://kambarev.com/bg/355

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI,  IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

 

* * *

Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:  

YouTube:  https://www.youtube.com/user 

Instagram: https://www.instagram.com/ 

FB: https://www.facebook.com/

 

Автор: Фондация „Стоян Камбарев"
11.03.2021 г. 12:37
Посетено: 663
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32433-zvezdnoto-svetovno-zhuri-obyavi-trimata-finalisti-za-nagrada-za-kino-355