Награди

Проф. Надежда Сейкова с Почетен знак на Президента на Република България

За значим принос към българската култура и духовност, и по повод нейната 90-годишнина

Проф. Надежда Сейкова с Почетен знак на Президента на Република България

 

Точно на рождения си ден проф. Надежда Сейкова получи Почетен знак на Президента на Република България За значим принос към българската култура и духовност и по повод нейната 90-годишнина.

Държавният глава Румен Радев се обърна към доайена на НАТФИЗ:

„Уважаема професор  Сейкова,

Обръщам се към Вас като към изключително талантлив творец и любим учител на поколения български актьори и режисьори. Вие вложихте своята висока класа на професионалист и човек в националното ни изкуство и култура. Възпитахте и своите студенти, и публиката да участва, да изискват, да създават обща атмосфера на етика, благородство и достойнство."

* Пълния текст на поздравителния адрес, както и грамотата към Почетния знак може да откриете тук.

Почетен знак на Президента на Република България е отличие на държавния глава, което се връчва на личности, доказали значими заслуги за развитието на съответната област, в която упражняват своята професия, както и за приноса им към общественото развитие и просперитета на нацията. Сред носителите на Почетния знак са български и чуждестранни личности, сред които: актьорите Васил Михайлов, Мариус Донкин и Павел Поппандов, цигуларят Светлин Русев, проф. Елена Кутева, писателят Владимир Зарев, диригентът Валерий Гергиев, фолклористът Мартин Кейниг и много други.

Президентът отличава и институции, но предимно с плакет „Св. св. Кирил и Методий". Сред тях е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" – по повод отбелязването на 70 години академична история и за значимия принос към развитието на българската култура (28 март 2018 г.)

 
Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
01.03.2021 г. 15:36
Етикети:
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32390-prof-nadezhda-seykova-s-pocheten-znak-na-prezidenta-na-republika-balgariya