Награди

Сайтът на Българското национално радио е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник 2020"

Ася Пенчева спечели наградата за радиожурналистика, „Приказни истории с БНР – Бургас" взе приза за радиопроект, програма „Хоризонт" получи „Златен глас"

Сайтът на Българското национално радио е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник 2020"
Ваня Вълкова, директор на дирекция „Дигитални проекти“ и д-р Милен Врабевски - председател на Обществения съвет на БНР. Снимка: Ани Петрова, БНР 
 
 
◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Годишните награди на БНР, които се определят от Обществения съвет на медията, бяха връчени на церемония, която се проведе дигитално в навечерието на Световния ден на радиото. 

„2020 година беше необичайна и изненадваща. Тя даде възможност на всеки един от нас да открие новатора у себе си. Придобихме нови умения и техники за създаване на стойностно съдържание, така че нашите слушатели да намират творчеството ни без ограниченията на линейната аналогова действителност. Усвоихме нови похвати в журналистическия разказ. Търсим и намираме нови аудитории с нови рубрики и предавания в ефира и в интернет. И затова повече от всякога в Българското национално радио сме призвани да опазваме и развиваме богатството от обективна журналистика и култура, което Сирак Скитник ни завеща. Нека продължим да даряваме светлина!" – с тези думи генералният директор на БНР Андон Балтаков поздрави слушателите и зрителите.  

Голямата награда „Сирак Скитник 2020" получи интернет сайтът на Българското национално радио. Решението на Обществения съвет на БНР обяви неговият председател д-р Милен Врабевски, който връчи приза – статуетка на Вежди Рашидов. Ваня Вълкова, директор на дирекция „Дигитални проекти", прие наградата с думите: „Изпитанието COVID ни показа, че в моменти, когато информацията е разнопосочна и не винаги вярна, хората се обръщат към обществената медия. В кризисните месеци сайтовете на БНР отбелязаха рекорден трафик от над 2 милиона влизания месечно, а за цялата година постигнахме 60% увеличение на онлайн потребителите. Тази награда е признание за труда на колегите." 

Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе, спечели Наградата за радиожурналистика 2020. Призът е индивидуален и се връчва за открояващо се присъствие пред микрофона и за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година. „Програма „Хоризонт е свобода!", каза Ася Пенчева при получаването на наградата. 

Четвърто издание на проекта „Приказни истории с БНР – Бургас" спечели Наградата за радиопредаване/радиопроект /мултимедиен проект/музикален проект на БНР за 2020. Призът е колективен и се връчва за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година. Наградата получи директорът на БНР – Бургас Кирил Костадинов и каза: „Искам да благодаря на Обществения съвет, че оцени по достойнство този толкова обичан и ценен за всички нас проект, насочен към младежката ни аудитория. С такива проекти в полза на обществото се гордеем и по този начин разбираме нашата обществена функция – не да само да информираме, но и да образоваме, забавлявайки." 

Наградата „Златен глас" на Фондация „Надежда Дженева", учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му – дългогодишен водещ в Българското национално радио, за пръв път в историята си беше връчена на екип. Носителят на приза за 2020 г. е програма „Хоризонт". Статуетката на Васка Емануилова прие директорът на програма „Хоризонт " Даниела Якова с думите „Наградата се връща у дома." 

Цялата церемония може да гледате ТУК 

 

Автор: БНР
13.02.2021 г. 12:26
Посетено: 686
Етикети: радиожурналистика, програма „Хоризонт", Годишни награди 2020, Българско национално радио, БНР, Ася Пенчева, Награда "Сирак Скитник", Приказни истории с БНР – Бургас", Фондация „Надежда Дженева", радиопроект, Награда „Златен глас"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32323-saytat-na-balgarskoto-natsionalno-radio-e-nositelyat-na-golyamata-nagrada-sirak-skitnik-2020