Награди

Пловдивският университет връчи първата ректорска стипендия в историята си

Призът „Студент на годината на ПУ „Паисий Хилендарски“ е за Александра Драгинова от специалност „Психология"

Пловдивският университет връчи първата ректорска стипендия в историята си

 

◊ СЪБИТИЕТО

Пловдивският университет връчи първата ректорска стипендия в историята си

За първи път в 60-годишната история на пловдивската Алма матер се учредява ректорска стипендия „Студент на годината на ПУ „Паисий Хилендарски“. Стипендията е лично дарение на ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов и е в размер на една ректорска заплата.

Първият носител на стипендията за отличен успех, активна гражданска позиция и принос в издигането на авторитета на ПУ „Паисий Хилендарски“ е Александра Янкова Драгинова, студентка от 4-ти курс на специалността „Психология“ в Педагогическия факултет.

От 2019 г. Александра е доброволец към Фондация „Пловдив 2019“ и БЧК. През 2020 г. става част от екипа на общност „Каузи и начинания“ по проект „Социални иноватори“. Средният успех от следването ѝ до момента е Отличен 5.75. Притежател е на Youth Pass от студентска мобилност по програма „Еразъм+“ в Университета Магдебург, Германия. Работи като преводач с немски език на свободна практика.

Провокирана от проблемите на социалната изолация, в която неочаквано са въвлечени хора от всички възрасти, Александра създава блога си aleksmind, който продължава да поддържа. Стресът и неговите лица, Плацебо ефектът – мит или реалност, Кратки съвети за психично благополучие по време на карантина са само част от популярните теми, които Александра обсъжда с широката публика. 

Специално внимание Александра отделя и на стреса, на който са подложени родителите, съвместяващи работата от вкъщи с активна грижа за дистанционното обучение на децата си, особено на тези от 1-ви до 4-ти клас.

Наред с всичко това Александра е от студентите-психолози, обучени да прилагат в практиката си тестовете, разработени в рамките на научното изследване BURNOUT Q.

Освен че владее езика на Гьоте, Александра има собствен стил на писане с европейски привкус, в което може да се убедите, като посетите сайта й https://www.aleksmind.com

 

Автор:
ПУ „Паисий Хилендарски“
Публикация:
08.12.2020 г. 11:42
Етикети:
наградаПУ „Паисий Хилендарски“
Александра Драгинова
Студент на годината
ректорска стипендия
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/32078-plovdivskiyat-universitet-vrachi-parvata-rektorska-stipendiya-v-istoriyata-si