Награди

Найден Тодоров получава наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов" за 2020 г.

За изключителни успехи в сферата на изкуството, мениджмънта и за достойната и последователна гражданска позиция

Найден Тодоров получава наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов" за 2020 г.

 

◊ НАГРАДА "БОГДАН БОГДАНОВ" 2020

Един от най-талантливите български музиканти и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров е тазгодишният лауреат на наградата за хуманитаристика, която Нов български университет връчва за четвърти път в памет на проф. Богдан Богданов – създател и дългогодишен президент на Университета.

Наградата се присъжда ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богданов.

Журито връчва наградата за 2020 г., за изключителни успехи в сферата на изкуството, мениджмънта и за достойната и последователна гражданска позиция, на Найден Тодоров. Найден Тодоров въплъщава един от идеалите на професор Богданов - големият творец, мислител, човек на науката или изкуството да бъде и способен управител/управник/мениджър/предприемач, както и да има адекватна и ангажирана с идеята за общественото добро гражданска позиция.

Найден Тодоров покрива този идеал като талантлив диригент, успешен мениджър на най-престижния български симфоничен оркестър и със заявената си в публичното пространство позиция. Още нещо свързва лауреата с патрона на Наградата – Найден Тодоров е възпитаник на НБУ и голям приятел на своя университет – като повече от 10 години дирижира оркестъра, на Гала концертите, с които завършва Майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

От свое име Найден Тодоров благодари на журито за оказаната чест с думите:

„Приемете моята искрена благодарност за честта да бъда удостоен с наградата за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов. Неговият изумителен дух, енциклопедични познания и дълбок хуманизъм правят тази награда не само изключително ценна, но и безкрайно задължаваща. 

Живеем във времена, в които духовността срамежливо се е скрила в ъгъла, похулена от низки страсти и нездрави интереси, хуманизмът е абстрактна категория, а човекопознанието е екзотична дума с неясен произход. В тези времена и най-малкият опит да се запази силата на човешкия дух трябва да бъде адмириран. Аз нямам самочувствието, че съм успял в тази мисия. Всъщност това е безкраен процес, чиито резултати ще видят поколенията след нас. Имам късмета да се занимавам с музика – най-лесният път към сърцата на хората. Този универсален език, за който са необходими само сетива. Решението ми да стана музикант беше продиктувано от силното желание да правя хората щастливи. Блясъкът в очите на публиката, мигът тишина преди аплаузите, последван от широки усмивки…, това е най-голямата награда за всеки, осмелил се да пристъпи на сцената. Да знаеш, че ти си една от причините за всичко това, е сила, която окрилява. 

Аз съм щастлив човек, защото съм свързал живота си с изкуството. Бих искал да мога да даря с моето щастие всички около мен, но истината е, че щастието е процес, за който всеки от нас е отговорен. Затова ще завърша с цитат от едно прекрасно стихотворение на първия носител на тази награда – големият поет Борис Христов:

“Искам на всички заспали да кажа, че има време да се наспиме...“

 

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 година от Настоятелството на Нов български университет. Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

В състава на журито влизат проф. Христо Тодоров, д.н. ( председател), проф. Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, д-р Христо Чукурлиев.

Преди дни, по случай 80-годишнината от рождението на създателя на Нов български университет в двора на Университета беше поставен паметник на проф. Богдан Богданов. Монументът е дело на скулптора проф. Стефан Лютаков.

 

 

Автор:
НБУ
Публикация:
03.11.2020 г. 13:09
Посетено:
913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31938-nayden-todorov-poluchava-nagradata-za-humanitaristika-bogdan-bogdanov-za-2020-g