Награди

Годишни награди на Портал "Култура" 2020

Награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката

Годишни награди на Портал "Култура" 2020

Фотография: Стефан Джамбазов

 

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ "КУЛТУРА" 2020

На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал "Култура" връчи за седма година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

• Проза

В категорията Проза първа награда получи Владимир Зарев за „Чудовището“ (ИК „Хермес“, 2019) заради „неподражаемото му майсторство да превърне една от най-болезнените теми от новата ни история в лично преживяване“.

Втората награда в категория Проза бе връчена на Деметра Дулева за романа „Странстващият албатрос“ (ИК „Хермес“, 2019) заради „силата на художественото внушение, с което „голямото време” на разказа бива дълбинно пронизано от една човешка история“.

• Хуманитаристика

В категорията Хуманитаристика първа награда получи книгата на Амелия Личева „Световен ли е Нобел?“ (ИК „Колибри“, 2019) заради „нейния проницателен прочит на онова, което се крие зад понятието „световна литература“ и изследването на конфликтите между медийната среда и канона“.

Втората награда спечели книгата на Добрин Тодоров „Многоликото битие и новото световъзприятие на съвременния човек“ („Парадигма“, 2019) заради „неговия прочит на духовната ситуация на нашето време от позицията на съвременната философска антропология“.

• Специални награди

Голямата специална награда на Портал "Култура" получи Федя Филкова заради „приноса ѝ към българското слово и самоотдаване на истината, изразено с езика на поезията“.

Специалната награда бе присъдена на Бойко Ламбовски заради „приноса му в модерната българска лирика, изследващ страдалческите разломи на битието ни, както и за неговото забележително преводаческо дело“.

Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ получи Димитър Кенаров.

*

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас“. Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев. Наградите са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Фондация „Комунитас“ връчва и една специална награда за принос към гражданското общество.

 

Автор:
Портал "Култура"
Публикация:
02.11.2020 г. 12:21
Посетено:
890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31931-godishni-nagradi-na-portal-kultura-2020