Награди

Мария Стефанова с награда за най-добра актриса от Европейския фестивал на пътуващия театър

Актрисата получи поредно признание за изключителната си роля в спектакъла "Три високи жени"

Мария Стефанова с награда за най-добра актриса от Европейския фестивал на пътуващия театър

Мария Стефанова в "Три високи жени". Фото: Росина Пенчева

 

◊ НАГРАДА ЗА МАРИЯ СТЕФАНОВА

Актрисата от Народния театър Мария Стефанова получи поредно признание за изключителната си роля в спектакъла "Три високи жени". На церемония снощи тя бе удостоена с приза "Най-добра актриса" в шестото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Форумът се проведе в рамките на 7 дни по традиция в гр. Сливница, а публиката в града остана очарована от представлението, в което Мария Стефанова участва заедно с Виктория Колева, Радина Боршош и Явор Вълканов.

Тазгодишното издание на Европейския фестивал на пътуващия театър заложи изцяло на български заглавия поради ограниченията, наложени от епидемията от коронавирус, а спектакълът на Народния театър се игра на 16 октомври. Фестивалът се организира от Община Сливница.

Режисьор на "Три високи жени" е Стефан Спасов, а автор е Едуард Олби. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, а музиката - на Теодосий Спасов.

Наградата на Мария Стефанова, която бе възпрепятствана да пътува, тъй като имаше представление в Народния театър и призът от сцената получи директорът на театъра Мариус Донкин. Това е вторият приз, който Мария Стефанова получава за ролята си на "А" в "Три високи жени", след като през 2018 г. бе удостоена и с отличието "Аскеер" за водеща женска роля.

След триумфалното си завръщане на сцената през 2018 г., Мария Стефанова направи още две изключителни роли - в "Моята скъпа лейди" (реж. Стилиян Петров, с участието и на Михаил Билалов и Емануела Шкодрева), и в "Облог" (реж. Стефан Спасов, с участието и на Вяра Табакова, Пламен Димов, София Бобчева, Стелиан Радев и Ненчо Костов).

В момента Мария Стефанова репетира и в спектакъла "Нова земя", посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов. Премиерата е предвидена за декември, а режисьор е Бина Харалампиева.

 

 

Автор: НТ "Иван Вазов"
20.10.2020 г. 16:19
Посетено: 667
Етикети: Едуард Олби, Мария Стефанова, награда, Европейски фестивал на пътуващия театър, НТ "Иван Вазов", Стефан Спасов, "Три високи жени", "Най-добра актриса
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31866-mariya-stefanova-s-nagrada-za-nay-dobra-aktrisa-ot-evropeyskiya-festival-na-patuvashtiya-teatar