Награди

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия, Люба Халева – на "Златна четка"

Награждаването се състоя по време на откриването на Литературния фестивал „Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия, Люба Халева – на "Златна четка"

 

◊ "ПЛОВДИВ ЧЕТЕ" 2020

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия. Писателят получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и парична премия в размер на 5000 лева.

Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" получи младата и изключително талантлива Люба Халева. 

Награждаването се състоя по време на откриването на 18-ото издание на Литературния фестивал „Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив. Стотици зрители присъстваха на събитието и се насладиха на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Дилянка“ с ръководител Мария Кьосева, хор „Детска китка“ с диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева и Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Водещ на откриването бе Николай Колев.

Първото приветствие от сцената на Античния театър по традиция бе отправено от Божана Апостолова - поетеса, писател, издател, собственик на ИК „Жанет - 45“, организатор и двигател на фестивала. Тази година „Пловдив чете“ включва повече от 30 писатели и 50 водещи български издатели и книгоразпространители, с над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели, 17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници.

В края на приветствието си в духа на дългогодишната традиция, Божана направи дълбок поклон към публиката, заради която се случва всичко това.

Кметът на града Здравко Димитров приветства организаторите на фестивала като изтъкна, че „Да правиш нещо устойчиво 18 години е успех!“. „Сигурен съм, че „Пловдив чете“ ще пребъде и занапред, защото този типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, печели нови съмишленици и почитатели. И това в голяма част се дължи на трудолюбивия и всеотдаен екип на Издателска къща "Жанет 45" и на Божана! „Пловдив чете“ е доказателство, че българската книга е жива. Благодаря на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат“, каза в приветствието Здравко Димитров.

"Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на "Орфеев венец" като - Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев“, каза Виктор Самуилов, след като бе окичен с „Орфеевия венец“. Отличието му бе връчено от Димитър Георгиев – собственик на „Роза Импекс“ , почетен консул на Украйна в Пловдив и дългогодишен спонсор на фестивала, който осигурява и паричната премия. Виктор Самуилов благодари за признанието с детско стихче. „Благодаря на днешните малчугани, които потропват с юмручета по клавиатурата с мечтата да разкажат своите истории. Нека са спокойни, защото издателство "Жанет 45" няма почивен ден", каза още Самуилов.

Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе връчено на Люба Халева от Кмета на Пловдив Здравко Димитров. Люба Халева също отправи благодарности за признанието и изтъкна, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Входът за всички събития от програмата на „Пловдив чете“ е свободен!

Вижте програмата: https://plovdivchete.com/programata/

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
30.09.2020 г. 17:22
Посетено:
1273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31750-viktor-samuilov-e-tazgodishniyat-nositel-na-nagradata-orfeev-venets-za-visoki-postizheniya-v-savremennata-poeziya-lyuba-haleva-na-zlatna-chetka