Награди

Носители на националната награда „Константин Константинов” за 2020 г.

С наградите - Марин Трошанов, Катина Пеева, ИК "Кибеа" и Милен Хальов

◊ СЪБИТИЕТО

Годишните награди на името на видния български писател Константин Константинов бяха връчени на 24 септември 2020 г. - на тържествен ритуал в голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров”, Сливен. Изражението на наградите е диплом, пластика и парична сума, връчвани „За принос в книгоиздаването за деца”.

През годините отличието за „Цялостен принос” е присъждано на изтъкнати български майстори на творчество за малките читатели, като пръв лауреат е Валери Петров, чиято 100-годишнина бе почетена с интересна изява и на тазгодишното XXII издание на Националния фестивал на детската книга. Припомняме, че през 2019 г. за пръв път тук, на националния форум, членовете на „детското жури” присъдиха и награда за авторство - на Явор Цанев, като за настоящата година тя бе определена за постиженията на Милен Хальов и книгата му „Кало змея”, ИК „Кибеа” (2019). Отличията бяха поднесени на наградените от ръководители на общината и Областната администрация – Сливен.

Съгласно решението на журито с председател Луизина Савкова - главен експерт в Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, наградата за „Цялостен принос” в книгоиздаването за деца” (2020) не се присъжда.

Отличието „За автор” отиде в ръцете на Марин Трошанов, а призът „За илюстратор” – при художничката Катина Пеева, като с наградата за издателска дейност бе удостоено издателство „Кибеа”.

 

◊ НАГРАДЕНИТЕ

В категорията „За автор” наградата получи Марин Трошанов, който работи в сферата на IT технологиите след завършване на образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (Международни отношения) и Шефилд, Англия (Бизнес администрация). Издал е трилогия от романи в жанра “фентъзи” с наименование „Ламя ЕООД”, излизали в годините 2016, 2017, 2019. На комикса „Дамга”, създаден съвместно с художника Петър Станимиров, е присъдена наградата за „Най-добър комикс” на Фестивала в Белград (2012). В категория „Детска литература” му е присъдена Литературната награда „Перото” (2019). Книгите за робота Чапек, плод на творческо сътрудничество с художника Станимиров в създаване на поредицата „Роботски приключения", му донася наградата „За автор” на Националния фестивал на детската книга (2020). Отличен е специално за книгите си „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката”.

За издаването на горната поредица (2019) и продължението й ИК „Кибеа” получава наградата в категория „Издателство”. Създадената през 1991 г. (от Д. Златарев) издателска къща започва от следващата година публикуването и налагането сред читателите на поредица от емблематични за облика й серии, сред които: „Здраве”, „Знание”, „Познай себе си”, „Личности”, „Оракул”, „Художествена литература”, „Кулинария”, „Детска литература”. Приносите в книгоиздателската дейност са оценени с присъждането на високите национални награди „Хр. Г. Данов” и „Бронзов лъв”.

Катина Пеева е тазгодишният носител на наградата “Илюстратор”. Тя й е присъдена от журито за илюстрациите в книгата на Ернст Т. Хофман „Непознатото дете”, излязла през 2019 г. със знака на ИК „Ентусиаст”. Завършилата специалността „Сценография за куклен театър” (2006) в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” художничка се изявява като сценограф, дизайнер, илюстратор и аранжор, работейки в „Bon Art Studiо” (от 2009 г. – 2D художник, като до 2014 г. в специалността „Сценография за куклен театър” е и асистент на проф. М. Петрова). Има 8 участия в художествени изложби в страната и чужбина, както и в 5 самостоятелни сценографии на постановки.

Носителят на „Приза на детското жури” от Фестивала на книгата в Сливен (2020) Милен Хальов придобива образованието си по „анимационна режисура” в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, а по-късно завършва и специалността “Педагогика”. Още дипломният му спектакъл „Трафик” му носи популярност - селектиран е за представяне на редица фестивали в България и зад граница. В частен софийски колеж е водил часове по дисциплината „Анимационно кино”, както и по „Рисуване” (в СУ „Иван Денкоглу” в София), като от 2016 г. продължава преподавателската му работа в частно училище. Отличената на Фестивала на книгата в града под Сините скали книга „Кало змеят” е дебютен роман за Милен Хальов – с отпратки към детството и училището. Концертът е с участието на Александра Сърчаджиева и изкуството на младежки певчески и танцови състави.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.09.2020 г. 14:59
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31731-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-za-2020-g