Награди

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ няма да излъчи победител през 2020 г.

Организаторите на конкурса изразяват искрена благодарност към всички български издатели, които се включиха с номинации в тазгодишното издание на наградата

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ няма да излъчи победител през 2020 г.

 

ЕВРОПЕЙСКА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ДИМИТЪР ДИМОВ“ 2020 НЯМА ДА ИЗЛЪЧИ ПОБЕДИТЕЛ

Световната пандемия от COVID-19 и породената от нея заплаха за здравето на всички участници и организатори, както и липсата на сигурност в провеждането на събитие под каквато и да е форма, са основните причини екипът на престижното отличие да вземе решение, че няма да излъчи победител в конкурса за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ 2020.

В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството 2020 г. мащабите на разрастване на броя на заболелите от COVID-19, вилнеещ все още из цяла Европа, са трудни за прецизно прогнозиране. Загрижени за здравето и безопасността на всички участници в конкурса – писатели, преводачи, издатели, жури от България и чужбина – екипът на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ прекара изминалите шест месеца в изчакване, проследяване на развитието на коварната болест у нас и по света, обмисляне и дискутиране по какъв начин и дали конкурсът да се проведе до самия си край през настоящата кампания.

С оглед на тази толкова динамично променяща се ситуация с COVID-19 в Европа и света, екипът на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ взе единодушно решение, че тази година няма да излъчи победител.

Организаторите на конкурса изразяват дълбокото си уважение и искрена благодарност към всички български издатели, които се включиха с номинации в тазгодишното издание на наградата. Книгите, с които всички 21 издателства кандидатстваха за отличието през 2020 г., вече са дарени в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, както бе обещано още при учредяването на приза.

Припомняме, че Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е първата награда, за която се състезават едновременно български и чуждестранни автори на романи, издадени на български език. Форматът й включва гостуване на писатели и членове на журито от България и чужбина. Наградата, която е учредена по повод 110 години от рождението на своя патрон, бе връчена за първи път през 2019 г. на френския писател Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“), за който авторът е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г.

Петимата финалисти в конкурса за 2020 г., които бяха избрани между общо 37 романа, са „Белези“ (изд. „Рива“) на българина Венцислав Божинов, „Глад“ (изд. „Колибри“) на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ (изд. „Колибри“) на хърватката от български произход Дубравка Угрешич, „Някой си господин Пекелни“ (изд. „Аквариус“) на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов.

Повече за литературния приз можете да научите тук.

За новини и актуална информация относно Европейска литературна награда „Димитър Димов“ следете фейсбук страницата на наградата.

Автор:
Европейска награда "Димитър Димов"
Публикация:
22.09.2020 г. 12:49
Етикети:
COVID-19пандемияноминации
без победител
Европейска награда "Димитър Димов" 2020
Посетено:
686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31717-evropeyska-literaturna-nagrada-za-roman-dimitar-dimov-nyama-da-izlachi-pobeditel-prez-2020-g