Награди

Петър Вълчанов печели наградата на „Българско кино общество“ за ярки постижения в българското кино за 2019 г.

Отличието се присъжда за монтажа на филма „Бащата“

Петър Вълчанов печели наградата на „Българско кино общество“ за ярки постижения в българското кино за 2019 г.

 

◊ НАГРАДА НА "БЪЛГАРСКО КИНО ОБЩЕСТВО"

„Българско кино общество“ – filmsociety.bg връчи своята годишна награда за ярък принос в българското кино на Петър Вълчанов за монтажа на игралния филм „БАЩАТА“.

Наградата бе присъдена от жури от кинокритици от онлайн медията в състав: Анастас Пунев, Мариана Христова, Нева Мичева, Стефан Гончаров и Тодор Ковачев.

Мотивацията на журито гласи: „В този минималистичен филм, в който основен движещ конфликт е разминаването между понятията, нуждите и пулсовете на две поколения и две среди, монтажът е използван вещо като инструмент за подреждане и задаване на ритъм. Благодарение на динамиката и последователността, постигнати чрез монтажа от Петър Вълчанов, от житейските дисонанси, въплътени в двамата главни герои, успешно се извлича „мелодията“ на техните взаимоотношения, а цялата история се превръща в много повече от сбор на отделните си елементи.“

Целта на отличието е да се изтъкне конкретно постижение в работата на даден творец от филмовия екип, което допринася за общия художествен облик на произведението. Мисията е да се насърчи творческия потенциал на всички, обвързани в общия кино процес и да се осветлят творчески постижения, оставащи понякога скрити за обикновения зрител. През 2020 г. наградата се връчва за първи път и представлява авторски плакет, изработен от керамично студио „Пилето“.

Номинациите обхващат всяка една конкретна творческа дейност по създаването на кино произведение, извън режисурата и продуцентството.

Номинирани за високите си творчески постижения през 2019 г. бяха:

• Веселин Христов - за операторското майсторство в игралния филм „В КРЪГ“

• Христо Симеонов - за кастинга на късометражния филм „НИНА“

• Христо Намлиев - за музиката на документалния филм „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“

• Иван Бърнев и Иван Савов - за актьорското изпълнение в игралния филм „БАЩАТА“

• Ирини Жамбонас - за актьорското изпълнение в игралния филм „В КРЪГ“

• Петър Вълчанов - за монтажа на игралния филм „БАЩАТА“

 

Автор:
„Българско кино общество
Публикация:
21.07.2020 г. 12:09
Етикети:
Петър Вълчановнаграда
монтаж
филм "Бащата"
ярък принос в българското кино
„Българско кино общество
Посетено:
1007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31489-petar-valchanov-pecheli-nagradata-na-balgarsko-kino-obshtestvo-za-yarki-postizheniya-v-balgarskoto-kino-za-2019-g