Награди

Високо отличие за оперната прима Виолета Шаханова

Награда "За цялостен принос към културата"

Високо отличие за оперната прима Виолета Шаханова

 

На 24 май 2020 Русенската община отличи с най-високата си награда „За цялостен принос към културата” Виолета Шаханова-Стамболиева. Родената в Русе оперна прима работи в продължение на 40 години  всеотдайно за сцената и концертния подиум не само в Дунавската ни столица, но и за страната, като гостува с успех и в чужбина.

Виолета Шаханова изпълни повече от 60 сопранови роли в един обширен репертоарен диапазон – от предкласиката и класиката (Перголези, Моцарт, Верди) до съвременността (Прокофиев, Пуленк, Хаджиев), както голям брой кантатно-ораториални творби и художествени песни – голяма част от тях за първи път у нас. Участва  в големи наши и чужди музикални фестивали, направи студийни записи в: БНР, БНТ, Балкантон, Радио Прага, Радио Букурещ, Виена Модърн  Мастърс  и др. Получи наградите: Златна лира и Кристално огърлие  на Съюза на музикалните дейци в България и Златната антена за първата телевизионна оперна постановка на „Слугинята-господарка” от Перголези на БНТ.

Музикалната критика я определи като: „Достойна продължителка на голямата традиция от миналото, завещана ни от именити лирички в българския оперен театър като: „Катя Попова, Райна Михайлова, Валентина Александрова.” (проф. Розалия Бикс) и като: „Една от водещите камерни изпълнителки у нас, сред малцината, които поддържат на това високо  репертоара от една толкова трудна сфера.” (Ива Чавдарова).

“В това 34-то издание на Оперния фестивал в Констанца най-силно впечатление остави у мен една българска певица, Виолета Шаханова. В изключително тежката моноопера на Пуленк  „Човешкият глас”, която познавам от специализацията си в Париж, тя показа не само ярка певческа дарба, но и силен актьорски талант – игра като родена драматична актриса. А интерпретацията й в музикално отношение беше изключителна. Фразира великолепно, при това на перфектен френски...” - проф. Лудовик Бач, диригент.

 

Автор:
Иглика Пеева
Публикация:
26.05.2020 г. 14:10
Етикети:
музикаопераВиолета Шаханованаграда
Награди Русе 2020
За цялостен принос към културата”
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31239-visoko-otlichie-za-opernata-prima-violeta-shahanova