Награди

Цвета Делчева е носител на приза "Христо Фотев"

Наградата се присъжда за книгата "Отворени възможности"

Цвета Делчева е носител на приза "Христо Фотев"

 

◊ НАГРАДА "ХРИСТО ФОТЕВ"

Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда в  Националния литературен конкурс "Христо Фотев". Тя е отличена за книгата "Отворени възможности" (изд. "Ерго", 2019).

Поради сложната епидемиологична обстановка, церемонията бе проведена съобразно мерките за безопасност в извънредната ситуация без гости. Събитието бе излъчено онлайн във фейсбук страницата на община Бургас. Така стотици ценители на изящното слово не само разбраха в реално време имената на отличените автори, но и чуха техни стихове в изпълнение на актьорите Невена Цанева и Никола Парашкевов.

"Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си. В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме - непреходността и неповторимостта", подчерта председателят на журито д-р Лорис Мануелян. Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени три вместо две съпътстващи награди - на Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов.

"Въпреки особените обстоятелства, спазихме традицията да обявим победителя в Националния конкурс на рождения ден на Фотев. Искам да поздравя всички участници от името на кмета Димитър Николов и да ги призова  да се включат и в следващите издания на конкурса, защото следващи издания ще има!", заяви зам.-кметът по култура Диана Саватева. Тя уточни, че когато пандемията отмине, ще се проведе и тържествена церемония с поетичен спектакъл.

Организатор на националния конкурс "Христо Фотев" е Община Бургас, в партньорство с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност".

Жури в състав д-р Лорис Мануелян, Силва Хачарян, Боян Ангелов, Симеон Димитров и Йордан Евтимов определи първоначално 10 книги, а след това и петимата финалисти: Димитър Христов - "Песни, тъги и наздравици"; Роза Боянова - "Обратна гравитация"; Румен Денев - "Вокално стихосложение"; Румен Леонидов - "Покаяние Господне"; Цвета Делчева - "Отворени възможности".

Има две съпътстващи събития, които са отложени за по-късна дата: конкурси за рецитация и за илюстрация по стих на Христо Фотев. 

 

Автор: Община Бургас
07.04.2020 г. 17:20
Посетено: 697
Етикети: Цвета Делчева, поезия, "Отворени възможности", национална награда "Христо Фотев"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31102-tsveta-delcheva-e-nositel-na-priza-hristo-fotev