Награди

Виолончелистът Сион Найман е номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Официалната церемония за връчване на Годишните награди за изкуство ще се състои на 1 юни

Виолончелистът Сион Найман е номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

 

◊ НАГРАДА ЗА ПОЛЕТ В ИЗКУСТВОТО „СТОЯН КАМБАРЕВ“ 2020

Виолончелистът Сион Найман е номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Официалната церемония за връчване на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020 ще се състои на 1 юни за единадесети пореден път, при възможност и в зависимост от развитието на световната пандемия.

Отличието, чийто патрон е култовият театрален режисьор, се превърна в най-чаканият и престижен приз за млади творци в България. Конкуренцията за получаването на номинация расте с всяка изминала година, защото Фондация „Стоян Камбарев“ дава ценна подкрепа на всеки един от номинираните за реализацията на конкретни проекти в избраната от тях сфера на изкуството. Носителят на Голямата награда ще триумфира с прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

17-годишният виртуозен виолончелист Сион Найман е избраният музикант, който попада във финалната петорка таланти тази година. Номиниран е за вдъхновяващите си концертни изпълнения, с които прославя България на престижни сцени по света, където свири със стил и харизма и впечатлява със силно изразен собствен почерк и отношение в музикалната фраза.

„Изкуството за мен е средство, с което ние артистите трябва да  пренесем нашата публика в едно друго измерение- далеч от техния земен и непрестанно ангажиран, зает живот. Там, където те са откъснати от всякакви грижи и могат да се насладят на свободата.

Нещо трудно достижимо без изкуство и нас артистите, които сме пътеводители в този свят.” - споделя Сион.

Сион Найман е роден в Антверпен, Белгия и е носител на множество елитни награди от международни конкурси. От малък свири, работи и се учи от световно известни музиканти и педагози, като Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване и др. През 2016 г. става част от класа на проф. Ромен Гариу, в Консерваторията в Hay les Roses, Франция. На 6 години е приет в Б.Н.М. Училище "Л. Пипков", в класа по виолончело на Даниела Черпокова. Още на първия си конкурс през 2013г. печели първа награда и е удостоен със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, дадена му от Съюза музикалните и танцови дейци. Призьор е в множество конкурси в България и Европа, в които се изявява като солист или със своя струнен квартет "Кодам". Сион Найман участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България, като солист и камерен изпълнител.

Вдъхновяващ, вечно търсещ нови сцени, Сион Найман е безспорният избор на членовете на Фондацията за музикант тази година.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова, съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, художникът Мария Налбантова, влогърът и кино режисьор Крис Захариев. Всеки един от номинираните ще получи специална награда.

 

За втора поредна година предстои връчването и на Награда за Кино 355, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори. Сериозно международно жури вече селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на Церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Имената на тримата финалисти за Награда за Кино 355 са Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.

*

Церемонията за връчване на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и ще се осъществи традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резиденс, Технополис, НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development. Комуникационен партньор е New Events Vision. 

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

*

Вижте кратък филм за Сион Найман: https://www.youtube.com/watch?v=Cw4IN3ZjYSA&t=6s

Вижте номинираните и промо за Церемонията 2020 в кратко видео: https://youtu.be/VHfRclqyPeo

 

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
23.03.2020 г. 16:32
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/31054-violonchelistat-sion-nayman-e-nominiran-za-nagrada-za-polet-v-izkustvoto-stoyan-kambarev