Награди

Годишните награди на БНР за радиожурналистика ще се връчат в навечерието на Световния ден на радиото

12 февруари 2020 г., Първо студио на Българското национално радио

◊ СЪБИТИЕТО

Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на Българското национално радио (БНР) за радиожурналистика ще бъдат връчени на 12 февруари 2020 г., в навечерието на Световния ден на радиото. Церемонията ще се състои в Първо студио на БНР, като част от събитията, с които медията ще отбележи 85-тата си годишнина.

Наградите са учредени през 2001 година. С тях се отличават най-изявените професионалисти за изминалата година, които са допринесли за развитието на Българското национално радио като обществена медия. Номинациите са в три категории:

  • Голяма награда „Сирак Скитник“ - за значим принос в развитието на Българското национално радио
  • Награда за радиожурналистика - за индивидуално, открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР
  • Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект , музикален проект на БНР – колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

Тази година церемонията на БНР ще се състои в навечерието на Световния ден на радиото - 13 февруари. Той е създаден по инициатива на ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). За празника през 2020 година двете организации призовават медиите да обърнат внимание в програмите си на многообразието във всичките му форми: плурализъм в медийния пейзаж, създаването и излъчването на разнообразно медийно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват безпристрастно многообразието на аудиторията. Заради тези принципи, които са залегнали и в програмната политика на БНР, наградите на медията за радиожурналистика ще бъдат раздадени на 12 февруари.

В церемонията ще вземат участие Биг Бенда на радиото, Детския радиохор и вокалната група „Радиодеца“.

На следващия ден, 13 февруари 2020 ще се състои премиерата на втората част на филма „Олово срещу слово“ с автор Поля Станчева (генерален директор на БНР от 2001-2007). Филмът „От града към света“ ще бъде показан в кино „Влайкова“ от 19 часа. Гостите ще имат възможност да се срещнат с екипа на продукцията - режисьорът Константин Младенов, операторите: Божидар Симеонов и Емилиян Динов и Филип Бакалски. Редактори на филма са Божана Димитрова и Горан Благоев.

Достъп до церемонията в Първо студио на БНР, на 12 февруари 2020 от 19 часа, ще имат всички получили покани в началото на месец януари тази година.

 

Автор: БНР
09.02.2020 г. 14:54
Посетено: 1038
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30881-godishnite-nagradi-na-bnr-za-radiozhurnalistika-shte-se-vrachat-v-navecherieto-na-svetovniya-den-na-radioto