Награди

Георги Господинов с престижната Международна литературна награда „Ceppo“ в Италия

Писателят е отличен за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna)

Георги Господинов с престижната Международна литературна награда „Ceppo“ в Италия

 

Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 г. става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският писател е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“, „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове.“

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

*

https://www.gonews.it/2020

http://paolofabrizioiacuzzi.it/ceppo-2020

 

Автор: ИК Жанет 45
16.01.2020 г. 18:03
Посетено: 1561
Етикети: разкази, Италия, Георги Господинов, ИК Жанет 45, Джузепе Дел’ Агата, Premio Ceppo Internazionale Racconto, издателство „Воланд“, „И всичко стана луна“, Международна литературна награда „Ceppo“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30765-georgi-gospodinov-s-prestizhnata-mezhdunarodna-literaturna-nagrada-ceppo-v-italiya