Награди

Асоциация „Българска книга” връчи наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв” за 2019 г.

Голямата награда получи издателство „Егмонт” за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник Любен Зидаров

Асоциация „Българска книга” връчи наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв” за 2019 г.

 

◊ НАГРАДА "ЗЛАТЕН ЛЪВ" 2019 

По традиция по време на Софийския международен панаир на книгата организаторът на изложението Асоциация „Българска книга” връчи годишната награда за най-добър издателски проект „Златен лъв” в две категории.

„Златен лъв” за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес се връчи от журналистическо жури в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров.

Голямата награда, плакет „Златен лъв” 2019 то присъди на издателство „Егмонт” за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник г-н Любен Зидаров за майсторския и нетривиален подход към оформлението.

В същата категория с грамоти бяха удостоени: издателство „Книгомания” за поредицата „Любимци на публиката” и книгата „Идеи без граници, 30 интервюта със световни артисти” от Даниел Ненчев за представянето на забележителни български творци; издателство „ICU за сборника „Истории от 90-те” за пресъздаване на атмосферата на 90-те чрез автентични истории на съвременници; издателство „Изток-Запад” за достолепното представяне на най-достолепния съвременен български литературовед проф. Никола Георгиев с тритомника, завършен с „Литературоведският Вавилон” (2019 г.).  

Журналистическото жури реши да „удостои” с Антинаграда издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” за профанирането на българската литературна класика.

Литературната наградаЗлатен лъв” в категорията за най-добър издателски проект се връчи от експертно жури  в състав проф. Кирил Гогов, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, Федя Филкова и Веселина Райжекова.

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. За тази награда издателствата номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя.

От общо единадесетте издателства, които отправиха своите предложения, журито номинира пет издания, които получиха грамоти. Това са „Лора, Яворов и аз. Спомени“ на издателство „Библиотека България“ за оригинален дизайнерски проект и за въвеждане в съвременна употреба на непубликуван в неговата цялост архивен материал; „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар на издателство „Колибри” за издателски проект, който комбинира достонства на превода, дизайна, типографията и полиграфическото изпълнение; „Розата на Балканите“ от Иван Илчев на издателство „Колибри” за оригинален авторски принос към популярното представяне на българската история; „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ на издателство „Изток-Запад” за издание на уникален възрожденски документ, придружен от компетентен и подробен научен апарат.

Голямата награда „Златен лъв” 2019 експертното жури присъди на издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ за „Непознатото дете“ от Е.Т.А. Хофман.

Честито на всички отличени с наградата „Златен лъв” тази година!

 

 * * *

47. Софийски международен панаир на книгата и 7. Софийски международен литературен фестивал са част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

 

Автор: Асоциация „Българска книга“
15.12.2019 г. 17:21
Посетено: 1272
Етикети: Любен Зидаров, най-добър издателски проект, награда, Асоциация „Българска книга“, Софийски международен панаир на книгата, издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“, Антинаграда, издателство „Егмонт”, „Златен лъв 2019
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30670-asotsiatsiya-balgarska-kniga-vrachi-nagradata-za-nay-dobar-izdatelski-proekt-zlaten-lav-za-2019-g