Награди

Проф. Димитрина Гюрова получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

За изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности

Проф. Димитрина Гюрова получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

Фотография: доц. д-р Красимир Андонов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Проф. Димитрина Гюрова получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г. Тя беше наградена с високото отличие за изключителния й принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности лично от министър-председателя Бойко Борисов.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

На 9 октомври 2019 един от най-почитаните професор-доайени на НАТФИЗ проф. Димитрина Гюрова навърши 85 години. Отговорен творец и любим режисьор, проф. Гюрова създава близо 50 спектакъла за театрите в Сливен, Варна, Бургас, НДТ „Сълза и смях”, Театър „Българска армия”, Народен театър за младежта, НТ „Иван Вазов”, Театър 199. Отличена е с Наградата на Комитета за телевизия и радио за работата си в повече от 40 телевизионни постановки. Става двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на САБ. През 1975 г. проф. Димитрина Гюрова поема по преподавателския си път в НАТФИЗ, за да се превърне в учител и родител на 8 актьорски и 7 режисьорски випуска.

„Тя е един изключителен представител на българския театър, изключителен режисьор и огромен педагог. Стотици български артисти са завършили при нея. Само ще спомена две имена от различни поколения – единият е невероятният Иван Иванов, а другият е звездата на Народния театър Леонид Йовчев. Уникална е нейната кариера, навсякъде е оставила диря, винаги е учила своите ученици на прецизност, на базата на която се ражда импровизацията. Ярка диря в българския театър, в българската култура“, коментира заслугите на театралния педагог министърът на културата Боил Банов.

„Искрена, дълбока, сърдечна благодарност за високото отличие, което получих днес за скромната си творческа и педагогическа работа. На всички свои близки, сътрудници и студенти също изразявам гореща благодарност за предаността им към общото ни дело и за таланта им, който е основата на успехите, за които получавам днешната награда“, благодари на свой ред проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Повече от 350 създадени от Професора творци, сред които Иван Иванов, Димитър Бененкин, Десислава Стойчева, Радосвета Василева, Бойка Велкова, Димитър Рачков, Иван Радоев (син), Пенко Господинов, Росица Обрешкова, Герасим Георгиев-Геро, Екатерина Стоянова, Елен Колева, Леонид Йовчев и много други… очертаха движението на българския театър и самоличността на културата ни днес.

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
07.12.2019 г. 16:44
Етикети:
НАТФИЗпедагогрежисьор
Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”
Проф. Димитрина Гюрова
Посетено:
1082
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30621-prof-dimitrina-gyurova-poluchi-darzhavnata-nagrada-sv-paisiy-hilendarski