Награди

Проф. Светлозар Игов е носител на Голямата награда на Портал „Култура”

Силвия Великова получи награда за независима журналистика

Проф. Светлозар Игов е носител на Голямата награда на Портал „Култура”

 

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ "КУЛТУРА"

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи за шеста година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията Проза бяха присъдени две награди. Първа награда получи Палми Ранчев за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно” („Жанет 45“, 2018) заради „високия естетически стоицизъм, с който отстоява правото на достойнство на хората извън борда“.

Втората награда в категория Проза бе връчена на Елена Алексиева за романа „Свети Вълк“ („Факел Експрес”, 2018) заради „умението ѝ да превърне романното повествование в изследване на настоящето, постигайки майсторски синтез на различни жанрове“.

Хуманитаристика

В категорията Хуманитаристика първа награда получи книгата на Ромео Попилиев „Цензурата по времето на комунизма“ („Рива”, 2018), която чрез анализа на забранените или трудно допуснати на сцената театрални творби от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива срещу режима.

Втората награда спечели книгата на Даниел Вачков „Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация“ (ИИБМ, „Сиела“, 2018) заради разкриването на една премълчавана страница от историята на НРБ, свързана с множество човешки трагедии.

Специални награди

Голямата специална награда на Портал "Култура" получи проф. Светлозар Игов за „приносното значение на творчеството му като критик, литературен историк, есеист и преводач, за високото равнище на неспокойната му и търсеща мисъл, откроила яркия облик на неговия съзидателен критически хуманизъм“.

Специалната награда бе присъдена на Боян Папазов заради „значимия му принос в българската театрална и филмова драматургия и умението му да разкрива истини, да подтиква зрителя сам да ги открива, да провокира и носи заряд за обществена промяна“.

Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ получи Силвия Великова.

 

Автор:
Портал „Култура”
Публикация:
02.11.2019 г. 11:46
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30396-prof-svetlozar-igov-e-nositel-na-golyamata-nagrada-na-portal-kultura