Награди

Райна Кабаиванска с наградата "Мария Калас"

Отличието се присъжда за исторически принос за славата на Арена ди Верона

Райна Кабаиванска с наградата "Мария Калас"

Награда "Мария Калас", 2.08.2019, Верона. Райна Кабаиванска и Георги Текев

 

На 2 август 2019 г. във Верона Райна Кабаиванска получи наградата "Мария Калас". Церемонията по връчване на статуетката е кулминацията в програмата на Фестивала "Мария Калас", провеждащ се под егидата на Фондация Арена ди Верона, община Верона и регион Венето.

Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.

Райна Кабаиванска е първата неиталианка, която получава голямото отличие. Сред досегашните лауреати на наградата "Мрия Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини.

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира й Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „Мадам Бътерфлай“, диригент Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати. Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария.“

Райна Кабаиванска е един от най-значимите оперни артисти на нашето време. Родена е в Бургас на 15 декември 1934 г. От малка се занимава с музика - свири на пиано, пее в детския хор "Бодра смяна". През 1957 г. завършва оперно пеене в Държавната консерватория - София. Дебютът на Кабаиванска през 1961 г. в Миланската скала поставя началото на блестяща кариера, която преминава през всички световни оперни театри и концертни зали Особено активна е кариерата на Кабаиванска в Италия, където тя пее във всички големи и по-малки театри.

Партньори на Райна Кабаиванска са няколко поколения велики тенори – Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти. В своята 55-годишна кариера тя изиграва незабравими роли в изключително широк репертоар. Емблематични и останали единствени са нейните превъплъщения в големите драматични роли на Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини и Манон Леско, на Тоска и Мадам Бътерфлай, които тя изпълнява в повече от 400 спектакъла. „Кариерата на Райна Кабаиванска е без съмнение една от изключителните на XX век – пише Серджо Сегалини за едно предишно издание на изпълнения на Райна Кабаиванска – надарена с тембър от рядко качество и подкрепена от безпогрешна техника, тя се превъплъти във всички големи роли на оперния репертоар, с внимание към стила на всеки композитор“.

Кабаиванска е носител на многобройни награди: Белини – 1965 г., Viotti d’Oro – 1970 г., Пучини – 1978 г., Илика – 1979 г., Монтеверди – 1980 г., Призът на Академия „Медичи“, Лоренцо Великолепни – 1990 г., Голямата награда „Един живот, посветен на музиката“, Венеция – 2000 г., Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към световната музикална култура. За изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България е удостоена с орден „Стара планина“. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска бе удостоена с Оскар за кариера в оперното изкуство.

Райна Кабаиванска е професор в Академия Киджана в Сиена, в Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия и в Нов български университет. „Имах като преподавателка една много щедра жена – Дзита Фумагали – и искам да направя за младите това, което тя направи за мен – искам да върна част от тази добрина“ – казва Кабаиванска. През 2002 г. оперната прима учредява в Нов български университет фонд „Райна Кабаиванска“ за национални и международни стипендии на млади оперни певци. Така в последните петнадесет години се ражда Школата Кабаиванска, излъчила изпълнители от различни националности, които днес се изявяват с признат успех по най-престижните оперни театри и фестивали в света.

През септември (10-29.09.) Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя XIX Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Информация и регистрация на www.rainakabaivanska.net

 

Автор:
НБУ
Публикация:
03.08.2019 г. 18:06
Посетено:
1523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/30038-rayna-kabaivanska-s-nagradata-mariya-kalas