Награди

Божидара Ангелова от в. „Нов живот“, Кърджали, е носителят на Голямата годишна награда за журналистика „Св. Константин-Кирил Философ“

Годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии

Божидара Ангелова от в. „Нов живот“, Кърджали, е носителят на Голямата годишна награда за журналистика „Св. Константин-Кирил Философ“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Божидара Ангелова от в. „Нов живот“, Кърджали, е носителят на Голямата годишна награда за журналистика „Св. Константин-Кирил Философ“. За 16-та поредна година Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) присъди приза за високо журналистическо майсторство и обективно отразяване на регионалните проблеми. Автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев.

„Да бъдеш журналист, лично като човек си мисля, че трябва да бъдеш справедлив“. С тези думи кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи вчера отличието на Божидара Ангелова. Кметът поздрави регионалните медии в България, които избраха Казанлък за раздаване на наградите на острите пера на страната по места. „За нас е чест, че сте тук и доказахте, че си струва да работите за регионалните медии, тези, които дават истинския облик на родния край на хората“, подчерта Галина Стоянова.

„Вестникът и книжното тяло никога няма да бъдат забравени, поне от този читател, който познавам, а в Казанлък, хората четат вестник „Искра“, отбеляза кметът преди екипът на вестник „Искра“ да получи почетния плакет на журналистическата организация за своя 95-и рожден ден.

Първи награди в отделните категории на пишещата гилдия в България по региони бяха връчени:

• за „Разследваща журналистика“ – на Божидара Ангелова от в. „Нов живот“, Кърджали;
• в категория „Коментар“ – на Силвия Шатарова от в. „Черноморски фар“, Бургас;
• в категория „Очерк“ – на Мила Кюлюмова от в. „Екип 7“, Разград;
• в категория „Интервю“ – на Анатоли Петров от в. „Янтра Днес“, Велико Търново;
• в категория „Фотожурналистика“ – на Георги Александров от в. „Конкурент“, Враца.

Професионализма на регионалните си колеги оцени многоуважаемото жури: председател – Владимир Зарев, автор на над 15 романа, удостоен с държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ и орден „Стара планина“, първа степен, за изключителни заслуги в областта на културата и изкуството; Алексения Димитрова – дългогодишен разследващ журналист във в. „24 часа“, носител на „Пулицър“ за приноса й в международно журналистическо разследване; Мила Милчева – великотърновски журналист, дългогодишен главен редактор на в. „Янтра днес“, носител на редица национални награди и отличия, включително и на „Св. Константин Кирил Философ“ на БАРМ.

Председателят на УС на БАРМ Иван Бунков приветства представителите на журналистическата гилдия и им пожела да продължават да боравят със знание, справедливост и остротата на ума при писането си. Домакини на започналия вчера 2-дневен форум са кметът на града Галина Стоянова, Община Казанлък и вестник „Искра“.

Учредена на 11 май 2002 година като сдружение с идеална цел, Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ), с изпълнителен директор Весела Вацева, продължава да защитава и популяризира дейността на своите членове. 29 вестника са обединени в асоциацията. Журналистическата организация работи за утвърждаване на свободата на словото и за развитието на журналистиката във всички региони на страната.

Автор: Катя Стайкова
22.06.2019 г. 14:41
Посетено: 695
Етикети: Кърджали, награди, журналистика, Българска асоциация на регионалните медии, регионални медии, в. „Нов живот“, Божидара Ангелова, БАРМ
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29904-bozhidara-angelova-ot-v-nov-zhivot-kardzhali-e-nositelyat-na-golyamata-godishna-nagrada-za-zhurnalistika-sv-konstantin-kiril-filosof