Награди

Постановката "Договор 2019" с две награди от Международния фестивал във Враца

Ани Вълчанова и Надя Дердерян с награда за най-добър сценичен дует, а Васил Василев за режисура

Постановката "Договор 2019" с две награди от Международния фестивал във Враца

 

◊ СЪБИТИЕТО

Постановката "Договор 2019" бе отличена в две категории на провелото се тази година IX издание на Международния фестивал New European theatre action - NETA - Враца. Актрисите Ана Вълчанова и Надя Дердерян получиха награда за най-добър сценичен дует, а Васил Василев - за режисурата на спектакъла.

Последните представления за сезона на "Договор 2019" са на 21 юни и 24 юли от 20:00 часа в Театър 199 "Валентин Стойчев".

"Договор 2019" от Майк Бартлет. В периметър от една пряка около апартамента в Излингтън, Лондон, в който Джордж Оруел е написал романа „1984”, днес има 39 камери, поставени от органите на реда и вероятно още десетки подобни устройства инсталирани от граждани за неприкосновеността на домовете им. Изчислено е, че в британската столица човек попада под прицела на 350 обектива в рамките на своето ежедневие. Но къде е границата между сигурността и намесата в личното пространство? Немалко фирми следят изкъсо действията на своите служители именно с помощта на такава електроника. Това, разбира се, е за да се контролира ефективността на всеки в трудовата му среда по веригата на производствената линия, което напомня на Чаплиновите „Модерни времена”, нали? Е, модерните времена настъпиха. Те са днес. Те са абсурдно-комични, но в нелепостта им прозира и сянката на нещо наистина зловещо. Пиесата отразява английското съвремие, но без съмнение, такива практики се разпростират навсякъде по света, а също и у нас. И какво се случва, когато те започнат да диктуват живота ни, дори когато не сме на работа? Дори интимните ни отношения? Какво се случва, ако се окаже, че най-съкровените ни чувства могат да попречат на потока от постоянно растящи продажби на една международна корпорация? Че трябва да направим избор между любовта и кариерата си? Може би си мислите, че отговорът тук е ясен? Но сигурни ли сте? „Договор 2019” ще ви очарова с изтънчения си британски хумор, но и ще ви отведе до един наистина неочакван кръстопът. И отвъд него дори...

Преводът на пиесата е на Веселин Димов, сценографията е дело на Николай Димитров, а костюмографията на Константин Вълков, музика - Милен Апостолов.
 
 
Автор: Театър 199 "Валентин Стойчев"
20.06.2019 г. 13:14
Посетено: 864
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29895-postanovkata-dogovor-2019-s-dve-nagradi-ot-mezhdunarodniya-festival-vav-vratsa