Награди

Французинът Жером Ферари спечели първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“

Писателят е отличен за романа „Проповед за падането на Рим“

Французинът Жером Ферари спечели първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“

Жером Ферари. Сн.: Ивайло Начев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На елегантна церемония, която се проведе на 29 май в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, бе връчена първата Европейска литературна наградаДимитър Димов“. Носителят й е французинът Жером Ферари с романа си „Проповед за падането на Рим“, за който писателят е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г. Конкуренция на Ферари в това първо издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ бяха писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси. Относно мотивацията за избора си на победител, журито сподели, че се е спряло на Жером Ферари заради умелото художествено пресъздаване на изпитанията пред европейската идентичност и убедителното изобразяване на обременената от своята история Европа.

Вечерта на 29 май варненци и гости на града имаха възможността да се срещнат с четирима от петимата финалисти в конкурса за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. На церемонията по връчването на наградата присъстваха лично Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари и Саулюс Шалтянис, които споделиха повече за романите.

Събитието започна с музикално изпълнение от класически камерен оркестър „Анима“. Официалната част откри Свилен Спасов – един от инициаторите и учредител на фестивала ВарнаЛит, както и един от членовете на журито на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“. Последваха изказвания на заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов и министъра на културата Боил Банов.

След тях на сцената се качиха авторите на романите-финалисти – Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) и Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“). Петият финалист – Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“) – бе възпрепятствана и не успя да присъства лично на събитието.

След разговор между друг член на журито – критикът, есеист и публицист Митко Новков – и четиримата присъстващи финалисти, името на победителя съобщи председателят на журито и дъщеря на Димитър Димов - писателката Теодора Димова. След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата: Мари Врина-Николов, проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж, и доц. Пламен Дойнов - поет, литературовед и драматург.

Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия ни писател. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в предходната година. В първото издание на конкурса, който ще се провежда ежегодно, 21 издателства номинираха 39 романа от съвременни български (28) и чуждестранни (11) автори от територията на континента Европа. Победителят печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

Церемонията по връчването на първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е част от фестивала ВарнаЛит, който се провежда за трета поредна година в Морската ни столица.

Повече за конкурса и за фестивала можете да прочетете в сайта на ВарнаЛит, както и на Община Варна.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.05.2019 г. 13:27
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29766-frantsuzinat-zherom-ferari-specheli-parvata-evropeyska-literaturna-nagrada-za-roman-dimitar-dimov