Награди

Носители на Националната награда „Константин Константинов” 2019

Официалната церемония по връчване на наградата е на 9 май в Драматичен театър „Ст. Киров”

◊ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" 2019

Известни са вече  отличените културни деятeли с присъжданата по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен, награда за постижения и принос в книгоиздаването за деца. Жури с председател Луизина Савкова (главен експерт в Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата) и членове, извести имената на удостоените творци в четири категории, които ще получат наградата на тържествения концерт-спектакъл в Драматичния театър „Стефан Киров” в Сливен. Материалното изражение на наградата включва пластика, диплом и парична сума. Следва да припомним, че за пръв път носител на отличието „За цялостен принос” стана видният поет и преводач Валери Петров, а в категория „Издателство” – издателство „Фют”

Тази година отличието „За цялостен принос" не се присъжда.

Създателката на книги за малките Елена Павлова получава наградата за „Автор”, а Виктор Паунов – приза в категория „Илюстратор”. Ателие за българска детска литература „Горната земя” е удостоено в  раздел „Издателство”.

Елена Павлова, дипломиран специалист по компютърни технологии, е работила в издателство „Мега”, а понастоящем е писател и преводач на свободна практика. Автор на над 25 книги-игри и няколко романа, издадени под псевдоним, като  произведения на авторката в жанра „фантастика” са публикувани в различни сборници. Сътрудничеството с илюстратора Петър Странимиров ражда четирилогия на фентъзи-приказката „Пръстенът на нибелунга” (2014-2017 г.) по либретото на известната Вагнерова опера. Превела е и творби на емблематични световни автори в жанра „фантастика/фентъзи”, като в тази сфера и късата проза е удостоена с над 20 литературни отличия. За произведението си „Камен и пиратите от 5г” (Издателска къща „Софт-прес”) й е присъдена от журито на Националния фестивал на детската книга в Сливен наградата в категория “Автор”.

Отличието в същия раздел, присъдено за пръв път от „Детско жури” с председател шестнадесетгодишната Елена Котова, удостои с него Явор Цанев (за книгата “Злостории”). Завършилият “Книгоразпространение”в КБИ – София и специалността „Библиотечно-информационни дейности” и „Медии и реклама” (ВТУ „СВ. св. Кирил и Методий”) e основател на издателство “Гаяна”. Издател е и на списанието „Дракус”, публикуващо творби на родни автори в криминалния жанр, разкази на ужаса, фентъзито/фантастиката. Създател на 11 книги с поезия и проза за възрастни, както и на отличения роман за деца и юноши „Злостории” (2018). Присъдени са му редица награди за творчество и от участия в български конкурси, като през 2017 година „получава” две номинации: „Гранд-майстор на фантастиката” и „Най-добър писател” – Българска номинация за наградата „Еврокон” и др.

Получилият наградата в раздел „илюстратор” Виктор Вертер Паунов е възпитаник на Националната художествена академия (специалност “Илюстрация и оформление на книгата”). Със специфичния му стил на художествено изразяване, изпод четката и естетическите му решения са излезли редица творби на издателствата „Наука и изкуство”, изд. на БАН, „Петър Берон” и Военно издателство. В Националната художествена академия е  редовен преподавател от 1994 година (катедра „Книга и печатна графика”), като от 2010 г. е професор. Над 700 печатни издания разкриват белезите на дизайна и „илюстративния му стил”, а за деца и юноши – над 50 издания. Организирал е 6 свои самостоятелни изложби (илюстрация); осъществил е над 20 участия в биеналета и изложби в страната и чужбина. Присъдени са му най-престижните награди за рисунка от наши и  международни организации и сдружения в тази сфера. За илюстрациите към произведенията „Котаракът Франт и загадъчният остров” (ИК „Ентусиаст”) и “Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица”(ИК „Атеа,” 2018) е удостоен на XXI Национален фестивал на детската книга с  наградата „К. Костантинов - 2019”.

Издателство „Ателие за българска детска литература” „Горната земя” е на издателския пазар повече от две години и е ориентирано към публикуване единствено на детските книги на родни съвременни творци. Националната награда „Константин Константинов” 2019 г. му е присъдена за публикуването през 2018 г. на книгите от видните съвременни автори на творби за малките: „Пейзажи с Лолита” от Николай Милчев, „Злостории” от Явор Цанев, „Часовникът, който върви назад” на Христина Панджаридис, „Коледни приказчици” от Весела Фламбурари и „Проклятието на индианското злато” на Калоян Захариев.

Автор: Иванка Денева
09.05.2019 г. 11:24
Посетено: 1254
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29590-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-2019