Награди

Награди на галерия "Буларт" - Варна за 2006 г.

По повод юбилейните 10 години

Награди на галерия "Буларт" - Варна за 2006 г.
Цветан Кръстев и Дора Дончева


◊ СЪБИТИЕТО


Както всяка година, и през 2006 г. Галерия БУЛАРТ присъжда своя награда - за млад автор, за цялостен принос и за културен журналист.

В периода 1996-2005 носители на наградите са художниците Веселин Димов, Юлиан Йорданов, Роберт Баръмов, Валентина Бъчварова, Станислав Памукчиев, Дария Василянска, Сашо Анастасов, Ванко Урумов, Кольо Карамфилов, Иван Пръмов, Нено Белчев, Живко Дончев, Николай Нинов, Рая Георгиева, Доника Кирова.

Журналистите Олга Боева (в. „Черно море”), Нина Локмаджиева (в. „Нардоно дело”), Елена Владова (в. „Черноморие”), Искра Сотирова (в. „24 часа”), Искра Добрева (в. „Позвънете”), Елица Виденова (М-САТ), медиите радио Варна и LiterNet са също сред призьорите на БУЛАРТ.

За конкретни проекти през годините знак за съпричастие са получили кураторите Весела Ножарова и Румен Серафимов.


◊ НАГРАДИ ЗА 2006

Новите носители на наградата на галерия БУЛАРТ за 2006 г.:

. За цялостен принос в културата на страната – Цветан Кръстев
. За постижения в живописта – Веселин Начев
. За журналист от печатните медии – Боряна Тодорова
. За журналист от електронните медии - Светлана Вълкова
. За медия – седмичната притурка на в. „Дневник” – „МОРСКИ ДНЕВНИК” за страницата за култура „ЛАРГО”


◊ ЗА НОСИТЕЛЯ НА НАГРАДАТА ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1980 г. Първите арт акции край брега на морето са неговите ефимерни триизмерни дървени обекти. Учредител е на кръг „Вартна” и е участвал във всички 12 изложби до разпадането му. Самостоятелните му участия са над 10 в галериите „ТЕД”, „Буларт”, „Юка” и музей „Г. Велчев” във Варна, в Центъра за съвременно изкуство, Шумен, в София, Дания и др. Серия негови фотоколажни автопортрети “Годишните времена” са представяни в САЩ (1990 г., колекция Съвременно българско изкуство), а отделни обекти - в Торонто, Канада през 1991 г. Участвал е в два кураторски проекта на Пламена Рачева - “Лабиринт” (1998), отличен с голямата награда на международното триенале на графиката в Прага, и “Bactericum Bulgaricus Art” (1999) -  колекция съвременно българско изкуство, представено в Рига.

Занимава се и с видеоарт. С два свои филма участва във фестивалите “Радикални практики” (София, 1999) и “София ъндърграунд” (2000), които бяха представени и на международни форуми в Молдова и Украйна. Цветан Кръстев бе и единственият български участник в международното биенале на изкуствата в Алборг, Дания. Участва в изданията на фестивала на пластичните изкуства „Август в изкуството”, а на последното издание бе част от кураторския екип. На Първото биенале на съвременното изкуство в Шумен (2004) се представя с акция и видеоарт, а на международния фестивал „Визуални игри”, организиран от сдружение "Кера" (2006) представи видео. Носител е на няколко награди, които са знак за оценка и съпричастност към изкуството му.


◊ ИЗНЕНАДАТА ЗА ПУБЛИКАТА

Всички посетители могат да участват в играта на БУЛАРТ. Който познае авторите на творбите в колекцията, има право на участиие. Според регламента срещу номера на творбата на специален талон посетителят трябва да напише своето предположение и трите си имена, адрес и телефон за връзка. От позналите ще се изтеглят три имена на ценители, които ще получат произведение на изкуството. Другите участници ще имат утешителни награди. Играта продължава до 3 ноември, когато комисия от трима души ще изтегли късметлиите.

И още

Връчването на наградите ще се състои по време на откриването на следващата изложба – живопис на Росен Кръстев на 6 ноември, като тя ще бъде последната от събитията, посветени на юбилея.
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
02.11.2006 г. 22:54
Посетено:
2204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2947-nagradi-na-galeriya-bulart-varna-za-2006-g