Награди

Богомил Райнов с държавна награда за 2006 г.

За принос към българската култура

◊ СЪБИТИЕТО

Писателят Богомил Райнов е носителят на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2006 година.

"Изтъкнат писател, изкуствовед и естет с доказан принос към българската културна идентичност" - с тези мотиви кабинетът "Станишев" връчи наградата на Богомил Райнов, който се нарежда сред творците с най-противоречива слава в новата литературна история.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НОСИТЕЛЯ НА НАГРАДАТА

Богомил Райнов е роден на 19 юни 1919 г. в София. През 1943 г. завършва "Философия" в СУ "Климент Охридски". Син е на големия културолог, философ и писател Николай Райнов, творил между двете световни войни. Завършил е философия, пребивавал е във Франция, попил е от класическата и модерната култура на Европа, безспорен ерудит. И в същото време (през 50-те години на миналия век) Богомил Райнов се отказва от баща си, за да влезе в синхрон с официалната тоталитарна естетика, която единствена в онези години даваше сертификат за творците.

Няколко десетилетия по-късно - през 80-те години, Богомил Райнов прави опит да изкупи грехопадението си с романа "Тютюневият човек", а през 2001 г. - със своеобразната изповед "В името на отца", която се възприема нееднозначно от съвременниците му. Не заради естетическите качества на творбата, а заради живия им спомен от реалното присъствие и дейност на Богомил Райнов в литературния живот на България през 45-те години тоталитаризъм. През този период той не просто остава неизменно на върха на литературния Олимп, но е и последна инстанция за "лицензиране на творците", още повече че дълги години е заместник-председател на Съюза на българските писатели.


◊ ЗА ЖУРИТО

Тазгодишният носител на наградата е бил определен от жури в състав:
 
Председател - акад. Светлин Русев,
Членове - арх. Иван Станишев, Иван Павлов, Велислав Заимов, Милен Вълков, Христо Мутафчиев, Ивайло Мирчев и Николай Петев.


◊ ЗА НАГРАДАТА

Наградата "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с постановление на МС от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Предложения за нея могат да правят държавни органи и неправителствени организации, свързани с културата. Министърът на културата назначава комисия, която обсъжда всички постъпили кандидатури и подготвя аргументирано предложение за носителя на престижната награда до министъра на културата.
Министър-председателят присъжда със заповед държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" въз основа на доклад на министъра на културата.

Носители на наградата досега са проф. Вера Мутафчиева, проф. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов и арх. Богдан Томалевски.
Автор:
Публикация:
01.11.2006 г. 23:39
Посетено:
839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2937-bogomil-raynov-s-darzhavna-nagrada-za-2006-g