Награди

Вече са ясни финалистите за новата Награда за кино 355

Победителят ще бъде избран на живо по време на официалната церемония за връчване на Наградите за изкуство „Стоян Камбарев“

Вече са ясни финалистите за новата Награда за кино 355

 

◊ НАГРАДА ЗА КИНО 355 - ФИНАЛИСТИ

По случай своя десети юбилей, Фондация „Стоян Камбарев“ учреди нова Награда за кино 355, с която предизвика младите кинотворци с нещо ново, смело и различно. Трима избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. В заглавието на проекта за филм трябваше да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

От получените кандидатури, 23 се бориха за продължаване във втория етап. Търсейки творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино, професионалното международно жури с членове от Холивуд, Великобритания и България, избра трима млади кинаджии за финалната селекция. (Изброени са по азбучен ред):

 

Надя Тодорова на 25 години.

Проект “10 минути”

Надя е сценарист и режисьор. Израснала е в България, но живее няколко години в Германия, Швеция и Чехия. Завършва сценарно писане във FAMU International в Прага. През 2017 година е избрана за уъркшопа From Page to Stage във Варна с ментор Димитър Коцев-Шошо. Същата година печели първа награда на Българското кино общество за сценария си "Небето зад хълма". През 2018-та е избрана за Talents Sarajevo и Script Pitch Competition към фестивала interfilm Berlin. Режисирала е два късометражни филма - "Cheese" и "Slamming Doors".

 

Стефани Райчева на 26 години

Име на проекта “10 стотинки”

Стефани завършва психология в Нотингам през 2014, но тъй като киното й е страст, решава да се върне в България и записва две магистърски степени по филмова режисура и драматургия в НБУ в класoвете на проф. Георги Дюлгеров, Стефан Командарев, Цветана Манева и Снежина Петрова. Участва в над 50 кино продукции и реклами, на различни позиции. Режисирала е два късометражни филма "Пеперуди" и "Моята истина" – носители на награди и много номинации. Стефани се вълнува да прави филми с деца, които според нея са истинските възрастни, филми, които са базирани на българската история и личности, както и на теми свързани с  "осъждани и неразбрани, но добри хора".

 

Йордан Михайловски на 23 години.

Име на проекта “10 метра и кусур”

Йордан учи в Математическата гимназия, а после и в Американския Колеж София. Тренира сериозно тенис и посещава актьорска школа. На18 години е приет в Central Film School в Лондон, където учи 2 години и специализира операторско майсторство и монтаж. Заснема и режисира първия си дипломен филм. Oстава в британската столица и работи на свободни начала по специалността си. Миналата година се връща в България и записва режисура в Нов Български Университет. Сега монтира дипломния си филм, който финансира със собствени средства събрани от работата му в Лондон като оператор и монтажист на корпоративни събития.

Вижте финалистите в кратко видео: https://www.youtube.com/watch?v=bSdzU6BV59Y

 

В следващите седмици, всеки един от тримата финалисти, трябва да заснеме и завърши своя 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Филмът трябва да е базиран на синопсиса и режисьорската експликация, подадени в апликацията за кинопредизвикателството. Фондацията може да осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на снимачна техника, терен, осветление, звук, реквизит и гардероб.

Крайният избор на победител ще е само в ръцете на публиката, чрез интерактивно гласуване, по време на официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Престижното събитие ще се проведе на 17 април в Централен Военен клуб в София.

Първият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и 10 000 лв., под формата на парични средства и услуги, за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

Визуалният артист и художник Деница Боева (номинирaна за Наградата за полет в изкуството тази година) получи първата си поръчка от Фондацията, а именно да създаде авторска версия на статуетката за Награда за Kино 355. Деница работи в съавторство с колегата си Кристиян Балабански от Националната Художествена Академия, който е студент по дърворезба.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за кино 355 се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ “13  века България”, VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници “Неделя”, DEVIN, Merci, VolkVision, Rental Media Group и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата е София Борисова. 

Проектът се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Продуцент на събитието е NOVA film- компанията на Деси Тенекеджиева.

 

Кратък филм за Фондацията

 

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
04.04.2019 г. 14:45
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29346-veche-sa-yasni-finalistite-za-novata-nagrada-za-kino-355