Награди

Милко Диков получи наградата на Музея на хумора и сатирата на 1 април

Милко Диков получи наградата на Музея на хумора и сатирата на 1 април

 

Милко Диков получи наградата на Музея на хумора и сатирата на 1 април

На 1 април, навръх 47-ия си рожден ден, Музеят на хумора и сатирата връчи традиционната си награда в рамките на 44. Национална изложба на карикатурата, организирана от секция "Карикатура" към Съюза на българските художници. Получи я доайенът на карикатурата Милко Диков - плакет "Светът е оцелял, защото се е смял" и покана за самостоятелна изложба в рамките на Карикатурен салон 2019 през месец октомври.

И екипът на Музея на хумора, и господин Диков очакват с нетърпение подготовката на изложбата в Габрово. През годините художникът е бил редовен участник в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово. Карикатуристът е носител различни награди  в историята на конкурса - отличие в първото му издание през 1973, Специална награда на журито за графика през 1977, награда на Съюза на българските художници през 1981 и на първа награда за карикатура през 1985 година. Член е и на жури през 80-те. За колекцията на Музея авторът е дарил 32 карикатури.

При откриването бяха обявени и останалите традиционни за Националната изложба на карикатурата награди. Голямата награда на Съюза на българските художници бе присъдена на Валентин Георгиев. Наградата на секция „Карикатура“ получи Майя Чолакова, а наградата на Столична община на името на Доньо Донев - Галина Павлова.

В Националната изложба на карикатурата са представени творби на 41 автори. Тя е разположена на IV етаж в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 и ще бъде отворена за посетители до 25 април 2019 г.

Автор:
Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
02.04.2019 г. 20:17
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29335-milko-dikov-poluchi-nagradata-na-muzeya-na-humora-i-satirata-na-1-april