Награди

Носители на наградите "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински"

Годишни награди на община Сливен 2006

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествено събрание в Драматичен театър „Стефан Киров” община Сливен обяви наградите си за 2006 г. Те се присъждат на изявени деятели на изкуството, културата, научно-изследователската работа, стопанската инициатива и спорта.


◊ НАГРАДИ

. Кметът на Сливен Йордан Лечков връчи Голямата награда за литература и изкуство на името на Добри Чинтулов на художника Йордан Парушев, присъдена му от обществена комисия с тайно гласуване. Нейни носители през годините са били писателите К. Константинов, Ел. Багряна, Г. Джагаров, Д. Дамянов, Ст. Пенчева и др. Новият лауреат е дългогодишен преподавател в Националната художествена гимназия „Д. Добрович” в Сливен, а от настоящата година - доцент по изкуствознание и живопис във ВТУ - Велико Търново, факултет „Изобразително изкуство”. Експонирал е повече от 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина, картините му са в художествени сбирки в Холандия, Германия, Гърция, Русия и др. 

. Временната комисия по символика на община Сливен присъди наградата на Общинския съвет - Почетен знак „За граждански принос”, на писателя Цончо Родев - почетен гражданин на Сливен и носител на наградите „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински”, за изследване на историческото ни минало и за трилогията „Тътени”, „Бурята” и „Стана ден”, определена като „литературен паметник на град Сливен”.

. На проф. дин Крумка Шарова, видна изследователка на българското Възраждане и на историческите събития и процеси от този период в Сливенския край, бе присъдена наградата „Д-р Иван Селимински”. Тя й е отредена за крупни приноси в историческата наука, в публицистичната и краеведската дейност и за развитие на Сливен като научно средище, награда, която проф. Шарова не получи поради смъртта си след тежко боледуване.

. На тържествена сесия в зала „Зора” председателят на Общинския съвет доц. Иван Андреев обяви новите „почетни граждани на Сливен”, сред които дъщерята на писателя Петър Димитров-Рудар, проф. дфн д-р хон. кауза Стефана Димитрова - БАН, за принос към българската наука и езикознание, автор на 378 научни публикации, както и Иван Гарвалов - дипломат и общественик: „за принос в развитието и престижа на българската дипломация и във връзка със 75 годишнината му”. По повод на лични годишнини и „за принос в българската култура” с отличието са удостоени и скулпторът и общественикът Николай Султанов, реставрирал и изваял паметници на видни исторически личности, както и художникът Марин Подмолов, чиито творби са в галериите на Стокхолм, Токио, Москва, Лондон, Никозия, Варшава и др. За „почетна гражданка на Сливен” е определена и световната шампионка по борба за жени - 2006 година, Станка Златева.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2006 г. 13:23
Посетено:
1129
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2920-nositeli-na-nagradite-dobri-chintulov-i-d-r-ivan-seliminski