Награди

„Пионери" е най-награждаваният спектакъл на "Алтери" 2019

„Пионери" е най-награждаваният спектакъл на "Алтери" 2019

Петя Йосифова-Хънкинс и Дейвид Хънкинс

 

◊ "АЛТЕРИ" 2019

„Пионери" с режисьор Петя Йосифова-Хънкинс и сценарист Дейвид Хънкинс взе наградите за най-добро представление и за най-добър сценарий на Международните театрални награди „Алтери" 2019 на официална церемония късно снощи.

Между големите победители се наредиха доц. Възкресия Вихърова и спектакълът „Чайка, чайки... Чайката" на НБУ, община Стара Загора, Къщата музей Гео Милев и Стефан Вълдобрев, които получиха специалната награда "Алтер" за културно сътрудничество. "Алтер" за най-добра женска роля отиде при Натали Дакова  за „Лимоненото момиче", а най-добра мъжка роля безапелационно грабна Андриян Асенов за „Стефан Стамболов – часът на моето убийство".

Въпреки опитите на режисьора Николай Георгиев да отстрани Марко Дженев от дуета водещи в церемонията, Марко се завърна бравурно със семи-балетното си изпълнение от преди две години и взе първия си "Алтер" за музикално случване с безапелационното изпълнение на Георги Арсов на Лефу от „Красавицата и звяра".

Очаквано любимите филми-пърформанси на публиката „През третото око на българския модернизъм", подкрепени от Програмата за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, Министерство на културата, получиха "Алтер" за синтез между киното и театъра в интенциите на алтернативното.

Един жест, едно движение, един фрагмент, който изразява цялото, по-добре, отколкото цялото само изразява себе си. "Алтер" в категория микротанц отиде при „Аз искам да изляза" на Янита Кирова.

Голямата награда за актьорство в интенциите на Алма Алтер, която тази година беше дадена тайно – като „Алтер за поддържаща роля", взе Мирослав Филков, но след брилянтното изпълнение на импровизиран микро-хореографски текст на Стоил Атанасов и протестът на Публиката, в крайна сметка с "Алтер" си тръгна Стоил.

Авторският театър не е лесна задача, актьорите винаги работят в гранична ситуация, а някой от тях излизат извън собствените си възможности. "Алтер" за жертва в името на изкуството си разделиха Симеон Василев и Георги Арсов.

Дуетите в "Алма Алтер" са нещо важно и специфично. Тази година те са повече от поетични и решихме да се ограничим до мъжкото и женското начало. И да заложим на естетика и красота. "Алтер"-ът за най-добър дует отиде при Адриана Славова и Георги Арсов за дуета от „Човеците на Лорка".

Бекет е казал, че „Кашата" му ще е неговия пророчески скиптър... Но ние прочетохме апокрифните абсурдистки текстове и разбрахме, че първообраз на неговата воля и власт не е кашата... а попарата! Така че капака завря – значи настъпи времето: Скъпи съотечественици, драги сънародници, прочее служители на култа – "Алтер" за сърбане на попарата резонно получи Николай Георгиев за вече споменатият Марко Дженев.

Анархистите на Театър-лаборатория Алма Алтер, онези, които винаги вървят в противоположна на режисьорските указания посока са Мирослав Филков и Симеон Василев за „Красавицата и звяра". Публиката ги удостои с "Алтер" за вървене обратно на часовниковата стрелка.

„Текстът, който учих вчера, не е текстът, който ще кажа утре" е реплика зад кулисите на Мирослав Филков, който взе още една тухла за сценични модулации.

Алма Алтер се разполага в концепцията на „бедния театър" и на сцената рядко се появява реквизит. Когато все пак символното значение на един предмет оправдае появата му на сцената – енергията му е трудна за овладяване и често пъти надвива концентрацията на актьорите. Ето защо една от най-деликатните категории на международните театрални награди Алтери 2019 е за работа с реквизит и безспорно тази награда отиде при София Николова за жезъла-реликва в „За бащата. И за братята".

Всяка година една от категориите в Алтерите е насочена към съвременните форми на изкуство. През 2018 година в абсолютен хит се превърнаха тениските на Дейвид Хънкинс и проектът "Стената на славата". "Алтер" за тениска с лика на алмаалтеровец получи Луция Георгиева.

Най-голямата сила на Алма Алтер смятаме, че са неговите живи интеракции. За това дадохме възможност на вас, публиката директно да интерактира с нас и собственоръчно да избере кое от бижутата в короната на Алма Алтер да се завърне в програмата на театъра чрез категорията"Обратно в Афиша" – победител е „Орфей или върни се в своя ад човече". Спектакълът може да гледате „обратно в афиша" на 18 март от 19:30 часа.

Официалната церемония по награждаването приключи с триото Моника Методиева, Стефан Вълдобрев и Георги Арсов и песента „Тази песен не е за любов".

Международните театрални награди „Алтери" 2019 се организират с финансовата подкрепа на Студентски съвет на Софийски университет.

Автор:
Театър-лаборатория „Алма Алтер"
Публикация:
25.02.2019 г. 15:29
Етикети:
Софийски университет
Международни театрални награди „Алтери" 2019
Театър-лаборатория „Алма Алтер
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/29083-pioneri-e-nay-nagrazhdavaniyat-spektakal-na-alteri-2019