Награди

Петър Караангов - с литературния приз "За буквите"

Езикът и думите - нашата спасителна религия

◊ СЪБИТИЕТО

Четвъртата балканска среща на писателите под надслов “Езикът – духът на бъдещето” събра в Кърджали творци от България, Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Молдова и Албания.


◊ ЗА ДУМИТЕ

Езикът е домът на битието ни, каза македонският поет Бранко Цветкоски, миналогодишният носител на “Орфеева лира”, затова трябва да го обогатяваме, да търсим автентичните му корени. В този аспект ние събрахме от народните говори над 200 думи, охарактеризиращи елементите на обикновена волска каруца. От писателите зависи, добави нашият писател Веселин Стоянов, да разширяват обхвата на езика, а оттам и на неговия дух, който днес е свит в обема на около 2000 думи, с които общуваме.


◊ "ЗА БУКВИТЕ"

И макар, че животът ни е заобиколен от тази краткост и нежност на думите, единствено чрез тях можем да преминем през тъмното на годините, сподели Петър Караангов по повод награждаването му с литературния приз “За буквите”. Това отличие за принос в българската книжовност и в културния дилог се дава за пръв път от Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии. Поетът доцент Петър Парижков, преподавател в него по книгоиздаване, говори за родството на Петър Карагаангов с българския народностен гений, за неговата ювелирно изваяна поезия с ритми от българската душевност. За това, че той като поет и редови библиотекар в БАН и като директор на НБКМ е направил много за българската книжовност. Ето защо в годината на неговия 75-годишен юбилей съвсем заслужено се награждава с новия приз “За буквите”. Петър Карагаангов обобщи, че буквите и книгите са нашето средство за спасение, защото са нашата обща религия.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.10.2006 г. 12:42
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2866-petar-karaangov-s-literaturniya-priz-za-bukvite