Награди

Вече са известни номинациите за Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г.

Обявяване и връчване на наградите на 8 ноември 2018 г., 19.00 ч., зала „Диамант“ на хотел „Рамада“

Вече са известни номинациите за Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена церемония в рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ (8-9 ноември) под патронажа на Мария Габриел, комисар по цифровата трансформация и общество, ще бъдат връчени вторите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева ще излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

Вече са известни номинациите за всяка от категориите на наградите.

В категория „национална медия“ са номинирани Нова телевизия и Българското национално радио.

В категория „регионална медия“ са номинирани интернет изданието Градското списание“ (гр. Варна), новинарският сайт DGNEWS.EU (гр. Димитровград) и вестник „Регион“ (гр. Пирдоп).

В категорията „спомоществовател“ е номинирано Сдружението за градски читални.

В категорията „публична институция“ са номинирани община Казанлък и община Асеновград.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите ще бъдат връчени на своите носители на 8 ноември 2018 г. от 19.00 ч. в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

В рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ на 8 и 9 ноември ще бъдат представени състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина, въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделената дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на фондацията влизат Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.

 

Информация и статут на Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки - България“: http://www.glbulgaria.bg/bg/node/33099

Допълнителна информация за Националния форум „Библиотеките днес и цифровата грамотност“ 2018: http://www.glbulgaria.bg/nationalforum2018

Фондация „Глобални библиотеки - България“ във Фейсбук: www.facebook.com/glbulgaria

Автор:
Фондация „Глобални библиотеки – България“
Публикация:
06.11.2018 г. 18:07
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/28510-veche-sa-izvestni-nominatsiite-za-godishnite-nagradi-na-fondatsiya-globalni-biblioteki-balgariya-za-2018-g