Награди

Годишни награди на Портал "Култура" 2018

Голямата специална награда получи проф. Климентина Иванова

Годишни награди на Портал "Култура" 2018

Проф. Климентина Иванова. Сн.: Стефан Джамбазов

 

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ „КУЛТУРА“ 2018

На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал "Култура" връчи за пета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. Голямата специална награда получи проф. Климентина Иванова. 

Проза:

• Първа награда получи Милен Русков за „Чамкория”(изд. Жанет 45) заради „неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството“.

• Втората награда в категория Проза бе връчена на Захари Карабашлиев за романа „Хавра“ („Сиела”, 2017) заради „умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство“.

Хуманитаристика:

• Първа награда получи книгата на Борислав Скочев „Концлагерът Белене. 1949-1987“, („Сиела”, 2017), която „чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима“.

• Втората награда спечели Антония Велкова-Гайдаржиева за книгата „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“ (УИ „Св. св. Кирил и Методий“) „заради умението ѝ да превърне диалозите си с една от големите фигури в съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето“.

Специални награди:

• Голямата специална награда на Портал "Култура" получи проф. Климентина Иванова заради „нейния изключителен принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена“.

• Специалната награда бе присъдена на Рада Москова заради значимия ѝ принос в българската театрална и филмова драматургия и литературата за деца, както и заради документалната ѝ проза, посветена на „негероите“ и травмите от миналия „почти живот“.

Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ получи Стойко Тонев.

Автор:
Портал "Култура"
Публикация:
02.11.2018 г. 13:23
Посетено:
1109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/28484-godishni-nagradi-na-portal-kultura-2018