Награди

Книги на Захари Карабашлиев и Борислав Скочев на издателство "Сиела" с награди в годишния конкурс за проза и хуманитаристика на Портал „Култура”

Романът „Хавра” бе отличен в категория „Проза”, а „Концлагерът „Белене” 1949-1987” взе отличието за „Хуманитаристика”

Книги на Захари Карабашлиев и Борислав Скочев на издателство "Сиела"  с награди в годишния конкурс за проза и хуманитаристика на Портал „Култура”

 

На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи годишните си награди в областта на прозата и хуманитаристиката.

На церемонията, провела се в книжарница „Гринуич”, сред много достойни творби бяха отличени „Хавра“ на Захари Карабашлиев и „Концлагерът „Белене” 1949-1987”.

В категорията „Хуманитаристика” първа награда получи монументалното изследване на Борислав Скочев Концлагерът „Белене” 1949-1987” („Сиела”, 2017) - книга, която „чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима“. 

Втората награда в категория „Проза” пък бе връчена на Захари Карабашлиев за втория му роман „Хавра“ („Сиела”, 2017) заради „умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство“.

И „Хавра“, и „Концлагерът „Белене” 1949-1987” са книги със съществен принос към историята на миналата епоха и се превръщат в предупредителен реквием за бъдещите поколения, че не бива да се повтарят грешките от миналото. „Концлагерът „Белене” 1949 – 1987” от Борислав Скочев излага цялата налична фактология, свързана с едно от най-черните петна на близката ни история и възкресява гласовете на хората, обречени да го преживеят. „Хавра“ от Захари Карабашлиев направи хиляди български читатели съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

 

Всички награди на Портал "Култура": https://kulturni-novini.info/news.

Автор: Изд. Сиела
02.11.2018 г. 13:09
Посетено: 808
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/28481-knigi-na-zahari-karabashliev-i-borislav-skochev-na-izdatelstvo-siela-s-nagradi-v-godishniya-konkurs-za-proza-i-humanitaristika-na-portal-kultura