Награди

Проф. Минко Балкански е „Будител на годината 2018“

11 проекта се конкурираха в кампанията на БНР, тържествената церемония по връчване на наградите ще бъде излъчена по БНТ на 4 ноември

Проф. Минко Балкански е „Будител на годината 2018“

Голямата награда „Будител на годината 2018“ е пластика на скулптора Александър Пройнов.

 

◊ БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2018

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански е „Будител на годината 2018“. Това съобщи в ефира на БНТ тази сутрин проф. Огнян Герджиков: “Журито беше единодушно в избора си“, съобщи бившият председател на Народното събрание и служебен премиер на България.

По скайп връзка в тв ефира на обществената телевизия 91-годишният учен, който е френски гражданин, заяви: “Вълнувам се! За мен признанието е важно. Но по-важно е младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света“.

Минко Балкански е основател на „Национален институт за образование“. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

 

За отличията „Будител“ тази година се състезаваха 11 проекта на родолюбиви българи, живеещи у нас и в чужбина. Кампанията се проведе за пети пореден път, като програма „Христо Ботев“ на БНР  тази година се включи като инициатор на официалната церемония. БНТ е медиен партньор на събитието.

Жури в състав д-р Милен Врабевски, проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Снежана Йовева-Димитрова, Елеонора Гаджева, Кирил Калев и Ива Дойчинова гласува и избра фаворитите за 2018.

Тази година има и специална номинация на екипа на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ на БНР „Нашият ден“, която е за Крис Захариев. Захариев е най-младият номиниран. Едва 19-годишен той осъществява проекта „Да се изгубиш нарочно“, в който заедно със свои приятели показва красотите на най-затънтените кътчета в България и незабравими човешки истории за добрината на хората, живеещи на село. Пътуването е разказано в уеб сериал. 

Голяма част от проектите са осъществени от млади хора със средна възраст 25-26 години. Това са „Златната ябълка“ на Студио Змей, „Българите, забравените постижения“.

Мартин Граховски (на 24 години) , израснал основно в Канада и САЩ, е автор на поредицата „3 минути България“. 

Сред будителите се откроява и оперната прима Ина Кънчева, която живее в Австрия, но нейната фондация „Културни перспективи“ проправя пътя към авангарда на млади български творци. Тази година Ина влезе сред будителите с проекта си за национална стипендия „С усилия към звездите“.  

Откроява се и грижата на зрялото поколение от нашите будители към децата и тийнейджърите. Актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков са посветили живота си на обучението на деца от най-уязвимите социални слоеве със своето училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“.

Писателят и издател Захари Карабашлиев пък вярва, че в училищата на родната му Варна ще влизат разказвачите на истории. Защото литературата не е задължителен материал, а вдъхновението да споделяш  с най-видните български и чужди писатели, журналисти, спортисти, изпълнители.

Михаил Стефанов попада в престижната класация с проекта си за най-важните умения в живота „Мини машини“.

Две номинации се открояваха тази година заради нетипичните сфери на влияние. Биляна Савова, арт директор на популярно списание, успява да промени представите за множествената склероза като заболяване и преодоляването й. Тя споделя своя опит със стотици хора чрез фондация „Мога сам“.

Мартин Ганев пък е първият работодател, който влиза в номинациите заради всеотдайната си работа в с. Борима, непрекъснатото увеличаване на работните места и биоземеделието, което развива в с. Поляна.  

 

Голямата награда „Будител на годината 2018“ е пластика на скулптора Александър Пройнов, наречена „АЗБУКИ“. Пройнов има десетки самостоятелни изложби у нас и в Европа, изработил е над 2000 малки пластики. Автор е на символа „Зевс и Европа“, негова е бронзовата пластика „Св. Йоан Кръстител“, която Цецка Цачева връчи през 2010 г. на папа Бенедикт ХVI.

Водещи на церемонията по връчване на наградите тази вечер в столичната резиденция Тера ще са  познатите от тв-екрана Ива Дойчинова и Андрей Захариев.

БНТ ще я излъчи на 4 ноември от 13.00 ч.

 

Автор: БНР
01.11.2018 г. 13:11
Посетено: 1037
Етикети: БНТ, БНР, номинации, награди, проф. Минко Балкански, Будител на годината 2018
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/28473-prof-minko-balkanski-e-buditel-na-godinata-2018